Problemele de sănătate sau cele personale, încetinirea metabolismului, creşterea în greutate şi lipsa de motivaţie ce se pot instala după vârsta de 50 de ani pot afecta imaginea de sine a bărbaţilor. Câteva schimbări în stilul de viaţă şi mai multă activitate fizică pot asigura nu doar un organism mai puternic, ci şi mai sănătos, precum şi o stare mintală şi emoţională mult mai bună.
Controlul alimentaţiei şi activitatea fizică
Unele dintre principalele probleme de sănătate întâmpinate de bărbaţi pe măsură ce înaintează în vârstă sunt cele cardiovasculare: un nivel mărit al colesterolului, hipertensiune arterială şi un risc crescut de insuficienţă cardiacă. Acestea pot fi prevenite prin controlul alimentaţiei şi printr-un nivel mai intens de activitate fizică.
Sfat: menţineţi o dietă echilibrată nutrițional, incluzând mai multe fructe, legume, cereale integrale şi alimente bogate în acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, grăsimi nesaturate. Acestea reduc colesterolul şi menţin inima sănătoasă. Reduceţi consumul de alimente ultraprocesate, de tip fast-food, dulciuri cu zahăr, alcool, şi încercaţi să renunţaţi la fumat.
Vârsta nu ar trebui să constituie un impediment în crearea unui ritual de activităţi fizice, de la mers pe jos şi până la antrenamente intense în sala de sport.
Sporturile de echipă, precum fotbalul sau baschetul, presupun alergare şi antrenează toate grupele de muşchi; în acelaşi timp, sunt un bun catalizator al socializării. Alergarea în aer liber, cu încălţăminte adecvată pentru a amortiza impactul asupra articulaţiilor, creşte fluxul sangvin şi capacitatea pulmonară. Tenisul de masă este foarte benefic, atât pentru corp cât şi pentru minte. Ciclismul şi exerciţiile de tip cardio sunt importante pentru o mai bună funcţionare a inimii. Antrenamentul cu greutăți este foarte eficient în arderea caloriilor și a grăsimilor corporale, precum și în creșterea forței, a masei musculare şi a densităţii osoase.
Nu uitaţi de odihnă! Somnul de minimum opt ore pe noapte contribuie la menţinerea funcţiilor creierului şi la prevenirea demenţei, a unei greutăţi corporale normale şi a unui nivel optim de energie, pe parcursul întregii zile.
Îngrijiţi-vă pielea! Odată cu vârsta, pielea îşi pierde elasticitatea și devine mai vulnerabilă la răni şi leziuni. Utilizaţi săpunuri blânde și loţiuni hidratante, şi verificaţi frecvent eventualele semne ce pot apărea pe piele.
Nu ignoraţi prostata! Dimensiunea prostatei poate creşte, provocând urinări frecvente şi chiar infecţii urinare. Adresaţi-vă medicului dacă întâmpinaţi astfel de probleme.
Rămâneţi activ social! Întâlnirile cu prietenii vă motivează în a vă îngriji și vă menţin în formă, atât fizic cât şi mintal.