Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Fitoterapia – tratamentul cu plante

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 04 Nov. 2016
Fitoterapia – tratamentul cu plante


Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie

Tratarea afectiunilor cu plante medicinale se numara printre cele mai vechi realizari ale omenirii. Putem afirma chiar ca fitoterapia a fost cea mai importanta stiinta medicala pana la sfarsitul secolului al 19-lea. 

In secolul al 16-lea, Paracelsus a inceput sa sistematizeze plantele medicinale si sa dezvolte metode pentru extragerea optima a substantelor active din plante. Paracelsus a fost cel care a transformat fitoterapia intr-o stiinta empirica, bazata apoi tot mai mult pe principii naturiste.



Natura si chimie

Multe dintre preparatele medicale obtinute astazi chimic isi au originile in medicina traditionala. Astfel, spre exemplu, aspirina contine o substanta activa de sinteza, care in mod natural se gaseste in scoarta de salcie. Substantele puternic analgezice cum sunt opiaceele au fost obtinute prin presarea semintelor de mac iar florile precum ghioceii si narcisele contin o substanta activa numita galantamina, care a inceput sa fie folosita si in Romania de peste 10 ani in tratamentul bolii Alzheimer, sub forma medicamentelor ce contin galantamina de sinteza.

Forme de folosire

Fitoterapia foloseste plantele in stare proaspata, dar si sub forma de ceai, capsule, picaturi si unguente. In general, preparatele vegetale au un spectrul larg de aplicare, si un aspect deloc neglijabil, efectele secundare sunt mult mai putine decat in cazul medicamentelor sintetice.

Calitate verificata

Cerintele aplicate in prezent in domeniul fitofarmaciei sunt la fel de exigente ca si cele aplicate medicamentelor produse chimic. In ceea ce priveste calitatea, eficacitatea si caracterul inofensiv, acestea sunt supuse acelorasi prevederi legale. In plus, este permisa folosirea numai acelor substante active, al caror beneficiu este mai mare decat riscul. Din acest punct de vedere, preparatele naturale sunt de preferat comparativ cu medicamentele sintetice.

Materia prima, respectiv plantele trebuie sa provina din culturi controlate, in care continutul de substante active sa fie standardizat, astfel incat fiecare tableta sau capsula sa contina mereu aceeasi doza.

Cand sunt folosite produsele fitoterapeutice?

Produsele fitofarmaceutice sunt cel mai des folosite pentru tratarea tulburarilor de sensibilitate precum starile de anxietate, tulburari de somn, raceli, probleme gastrice si problemele usoare ale sistemului circulator. Astfel, sunt acoperite cele mai frecvente probleme pentru care pacientii se adreseaza medicului sau farmacistului. Exista insa si alte domenii precum alergiilor, problemele de menopauza, starile depresive sau intarirea sistemului imunitar pentru care preparatele naturale sunt preferate.

Folosirea corecta

In ciuda bunei tolerante a medicamentelor fitoterapeutice, ar trebui evitata administrarea acestora pe termen lung fara recomandarea unui medic specialist in fitoterapie. In special combinarea diferitelor plante medicinale cu medicamentele sintetice ar trebui evitata fara o instruire prealabila. Se recomanda consultarea specialistului pentru mai multa siguranta.

Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1559 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități