Primăvara sărbătorim feminitatea și maternitatea, aceste simboluri ale frumosului, renașterii și mai ales, aspecte importante ale identității oricărei femei. De multe ori, rolurile de femeie și de mamă ridică întrebări cu privire la modul în care ni le putem echilibra, într-o societate care promovează uneori agresiv echilibrul în toate aspectele vieții.
Apare uneori epuizarea de rol și vinovăția că nu ați atins acel echilibru „perfect”? Este momentul să spuneți stop, să trageți aer în piept și să vă resetați!
Roluri diverse, satisfacție mai mare. Femeile care se definesc pe sine doar prin prisma unui rol major (de exemplu, doar de mamă, soție sau profesionist) pot avea satisfacția dedicației complete atâta vreme cât rolul este menținut. Dispariția lui poate declanșa probleme de adaptare, anxietate sau depresie. În schimb, asumarea unor roluri diverse aduce cu sine numeroase beneficii: suport social, oportunități, sentimentul de competență, independență și siguranță financiară, împlinirea nevoilor de conectare, comunicare și realizare a potențialului propriu.
Calitate versus cantitate. A folosi criteriul timpului alocat diverselor roluri este un mod sigur de a crea tensiune interioară și îndoială cu privire la modul în care vă împliniți în rolurile de mamă și femeie. Folosiți în schimb criteriul calității interacțiunilor dumneavoastră. Spre exemplu, chiar și 10 minute de comunicare bazată pe afecțiune, sprijin și încurajare acordate copilului îi pot hrăni sufletul mai mult decât 2 ore de privit împreună la televizor. Iată mai jos câteva modalități prin care puteți să manifestați rolurile de femeie și mamă în mod armonios:
- Cultivați feminitatea și acceptarea vârstei la care sunteți acum. Puneți granițe și oferiți-vă măcar o oră pe zi pentru a face lucrurile care vă plac (precum cititul, meditația, sportul).
- Conectați-vă la valorile personale – acestea merg dincolo de roluri, dar le hrănesc și le unesc pe toate, prin ceea ce sunteți. Care sunt valorile și lucrurile care vă împlinesc? La acest stadiu, răspunsul este unul general (de exemplu: onestitate, bunătate, grijă, ordine, compasiune).
- Identificați 3-4 modalități prin care valorile numite mai sus pot fi cultivate în viața personală, ca femeie, ca parteneră, ca soție.
- În cuplu, exprimați-vă nevoile, cultivați respectul mutual, acceptarea diferențelor și granițele sănătoase.
- Identificați 3-4 comportamente prin care puteți demonstra copiilor valorile dumneavoastră personale, ca mamă.
- Recunoașteți progresele și reușitele oferindu-vă apreciere și mici recompense pentru acestea.
A fi femeie este natural, a fi mamă este un dar, a fi TU este o operă de o viață întreagă!