Neuroplasticitatea reprezintă capacitatea extraordinară a creierului de a se adapta și reorganiza. Acest proces permite creierului să învețe, să se adapteze și să se recupereze în urma leziunilor sau traumelor. Neuroplasticitatea ne oferă posibilitatea de a ne îmbunătăți funcțiile cognitive și motorii, fie prin intermediul unor exerciții specifice, fie al activităților care stimulează creierul.
Cântatul la un instrument sau ascultarea activă a muzicii
Învăţarea muzicii este un proces complex, care implică memoria, atenţia, procesarea sintaxei muzicale, cum ar fi armoniile și scalele, controlul simţurilor, cum ar fi auzul, vederea, atingerea şi întregul ansamblu de emoţii şi trăiri ce vin odată cu primele acorduri.
Oamenii de ştiinţă au observat activitate cerebrală ce susţine neuroplasticitatea la muzicieni în timp ce practică muzica, precum şi la persoanele care asculta muzică în mod activ: eliminarea distragerilor și concentrarea pe melodie, sunete distincte, ritm şi armonie, ascultarea şi încercarea de a înţelege versurile etc. Exerciţiul contribuie la susţinerea activităţii şi comunicării anumitor părţi ale creierului care răspund la sunete.
Învăţarea unei limbi străine
Oricând aţi încerca să învăţați o limbă străină, veţi contribui la densificarea materiei cenuşii, responsabilă cu memoria, atenţia, funcţia motorie şi de învăţare, precum şi la transformarea materiei albe, implicată în comunicarea dintre cele două emisfere ale creierului.
Terapia prin artă
Terapia prin artă poate juca un rol semnificativ în procesul de neuroplasticitate prin stimularea și susținerea adaptabilității creierului. Desenul, pictura, modelajul stimulează creierul prin activarea funcţiilor cognitive precum creativitate şi gândire flexibilă, fiind şi un canal de exprimare a emoţiilor, ceea ce reduce nivelul de stres posttraumatic. Activităţile artistice pot fi adaptate pentru a ajuta la recuperarea funcțiilor afectate după leziuni cerebrale, facilitând reconfigurarea circuitelor neuronale prin repetiție și practică.
Exerciţiul fizic
Exercițiul fizic susține neuroplasticitatea prin generarea unei game variate de beneficii mentale și cognitive: schimbarea rapidă a activităţilor și îmbunătățirea abilităților de planificare şi a stării de spirit contribuie la creșterea dimensiunii hipocampului, asociată cu memoria și învățarea, şi la ameliorarea controlului motor fin.
Jocurile video
Jocurile 3D de aventură, de tip puzzle şi jocurile de ritm precum simulatoare de dans susţin memoria, abilităţile de rezolvare de probleme şi atenţia. Aceste jocuri sunt concepute să stimuleze anumite regiuni ale creierului, contribuind la adaptare și plasticitate.