Fie ca este vorba de birou, scoala sau acasa – in viata omului modern apar frecvent urmatoarele situatii: lista sarcinilor pe care le avem de indeplinit este tot mai lunga, in timp de capacitatea de concentrare si performanta par sa scada. Este mai simplu sa ne concentram asupra sentimentului de neajutorare si suprasolicitare decat pe sarcinile in sine. Puteti invata sa faceti fata stresului fara a trebui sa va sacrificati capacitatea de concentrare si vitalitatea.
Exercitii de concentrare
O ambianta placuta, aer curat, dieta echilibrata si somn suficient reprezinta conditiile de baza. Insa nu intotdeauna sunt si suficiente. Atunci cand rezistenta dvs. ajunge la limita, exista pericolul instalarii sentimentului de extenuare, de suprasolicitare si de pierderea a interesului, situatie in care exercitiile de concentrare pot fi de un real ajutor.
Exercitiile de concentrare sunt menite sa stimuleze fluxul de energie, sa va ajute sa depasiti starile de incordare, sa stimuleze sistemul circulator. Prin repetarea acestor exercitii puteti evita tulburarile de concentrare.
Exercitii de interactiune
Aceste exercitii sunt menite sa stimuleze interactiunea ambelor emisfere cerebrale, sporind performanta si capacitatea de memorare. Nu va descurajati daca la inceputul efectuarii acestor exercitii simtiti ca aveti nevoie de un timp mai lung de gandire. Tocmai acest fapt indica blocarea interactiunii celor doua emisfere ca urmare a stresului. Veti vedea ca procesele de miscare se vor automatiza rapid, semn ca ati depasit blocajul respectiv. Daca veti efectua regulat exercitiile, veti putea evita formarea a astfel de blocade.
Exercitiul 1: Luati o pozitie dreapta, in picioare. Ridicati genunchiul drept si atingeti-l cu cotul bratului stang. Concomitent, intindeti bratul drept in spate. Reluati pozitia dreapta. Ridicati apoi genunchiul stang si atingeti-l cu cotul bratului drept. Repetati exercitiul de mai multe ori, in propriul dvs. ritm.
Exercitiul 2: incercati acum sa atingeti talpa piciorului drept cu mana stanga si invers, insa pe la spate. Pentru mai multa varietate, folositi-va imaginatia pentru aceste exercitii. De retinut ca trebuie sa va aplecati de la mijloc si sa coordonati miscarile jumatatii din stanga a corpului cu jumatatea din dreapta.
Exercitii de interactiune pe care le puteti incerca oriunde
Ce facem cand simtim cum ne scade concentrarea in timp ce ne aflam la volanul masinii sau in timpul unei discutii. Uneori situatiile nu ne permit sa ne ridicam pur si simplu si sa facem exercitii de gimnastica. Iata cateva sugestii pentru aceste situatii mai delicate:
1. Masati-va urechea dreapta cu mana stanga si apoi urechea stanga cu mana dreapta.
2. Urmati cu ochii linia imaginara a unui opt culcat. Incepeti din mijloc si urmati linia spre stanga, in sus. Acest exercitiu este ideal si pentru sporirea capacitatii de memorare si ar trebuie inclus in fiecare program de exercitii.
3. Incrucisati degetele, bratele sau picioarele, alternativ. Si acest exercitiu poate trece neobservat si stimuleaza interactiunea celor doua emisfere cerebrale.
Exercitii de relaxare la locul de munca
Masaj pentru relaxare
Pentru activarea energiei si a vitalitatii, recomandam masarea urmatoarelor puncte de acupunctura
1. Masajul urechilor
Prindeti urechile intre degete si masati marginile urechii, tragand usor in afara. Masati apoi inspre varful urechilor. Prindeti apoi urechea mai adanc intre degetul mare si aratator si masati din nou inspre varful urechilor. Repetati masajul pana cand intreaga ureche este masata, de la lob la varf. Urechile trebuie sa fie calde si rosii dupa masaj. Urechile sunt prevazute cu circa 200 de puncte de acupunctura, iar prin masarea acestora, stimulati intreaga energie din organism.
2. Masarea punctelor de acupunctura din clavicula
Aproximativ 2 cm la dreapta si la stanga fata de stern, sub clavicula se afla doua puncte de acupunctura. Masarea acestora va va ajuta sa depasiti sterile de stres si anxietate. Frecati punctele cu degetul mare si aratatorul unei maini in timp ce plasati cealalta mana pe abdomen.
3. Taparea timusului
Timusul este localizat in spatele sternului. Glanda timusului produce limfocite T necesare organismului pentru combaterea infectiilor si gestionarii energiei din corp. Starile stresante, problemele emotionale, frica, certurile afecteaza timusul. Tapati usor cu pumnul strans, de 10-12 ore in sensul acelor de ceasornic, pe mijlocul cutiei toracice. Veti simti cu nivelul de energie creste, cum va simtiti revigorati si cum se instaleaza in organism o senzatie de relaxare. Este important sa combinati exercitiile care sporesc capacitatea de concentrare cu exercitii care stimuleaza sistemul circulator si care va ofera vitalitatea de care aveti nevoie.
Mici exercitii care stimuleaza concentrarea
Aceste exercitii stimuleaza circulatia sangelui si confera vitalitate.
- Intinderea gambelor
Sprijiniti-va cu mainile de birou. Flexati un picior si intindeti-l pe celalalt in spate. Incercati de cateva ori sa presati podeaua cu calcaiul, atata timp cat nu resimtiti durere. Acum schimbati picioarele. Acest exercitiu stimuleaza circulatia sangelui.
- Flexarea bratelor
Intindeti bratele in fata, in pozitie dreapta si apoi in spate si din nou in fata. Bratele trebuie sa descrie un semicerc. Exercitiul are efect vitalizant si deblocheaza centura scapulara.
- Rotirea bratelor
Rotiti bratele in pozitie dreapta. Mentineti genunchii relaxati. Acest exercitiu stimuleaza circulatia sangelui si alimentarea organelor cu oxigen.