Conform celui mai recent raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății, în anul 2022, aproximativ 58% dintre adulții din România erau supraponderali. De asemenea, conform Institutului Național de Statistică, în anul 2019, peste 10% din populația adultă a României era obeză, greutatea în exces fiind un important factor de risc în boli cardiovasculare, metabolice și diabet de tip 2. După menopauză, multe femei iau în greutate din diferite motive, atât fiziologice, cât și de stil de viață. Iată cum vă puteți menține în formă pentru a preveni afecțiuni cronice.
Cauzele pentru acumularea kilogramelor în plus după menopauză
Scăderea nivelului de estrogen reduce activitatea metabolică, rata la care organismul convertește energia stocată în energie de utilizat, iar corpul stochează mai mulți nutrienți sub formă de grăsimi. Odată cu înaintarea în vârstă, masa musculară scade, se instalează tendința spre sedentarism, iar pe fondul metabolismului energetic redus, apare îngrășarea.
De aceea, este esențial pentru femeile aflate în fazele de premenopauză și menopauză să facă din exercițiu fizic un obicei zilnic, pe care să îl mențină timp îndelungat.
Exerciții fizice pentru perioada de menopauză
- Exerciții aerobice: Activități precum mersul rapid, alergatul ușor, înotul, ciclismul sau dansul pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, sprijinind inima și circulația sanguină.
- Exercițiile de forță: Ridicarea de greutăți, chiar și acasă, sau folosirea aparatelor de fitness pot ajuta la menținerea masei musculare și la îmbunătățirea densității osoase, pentru a preveni osteoporoza.
- Exerciții de flexibilitate și echilibru: Stretching, yoga și tai chi pot îmbunătăți flexibilitatea, echilibrul și postura, reducând riscul de căderi și accidente.
- Exerciții de îmbunătățire a posturii: Pilatesul sau exercițiile similare pot ajuta la întărirea mușchilor abdomenului, spatelui și pelvisului, îmbunătățind postura și reducând durerile de spate.
Sfaturi pentru persoanele active
- Începeți cu acțiuni simple: plimbări scurte, exerciții de tip stretching sau întinderi, ori antrenamente ușoare și creșteți treptat intensitatea și durata.
- Faceți mișcare moderată timp de cel puțin 30 minute în majoritatea zilelor săptămânii.
- Alternați tipurile de exerciții pentru diversitate și atractivitate.
- Alegeți un antrenor care vă inspiră: online – acasă sau fizic – la sală.
- Oricând puteți, introduceți o formă de activitate fizică: dans, grădinărit, ping-pong, v-ați ascunselea cu nepoții.
- Consultați-vă cu medicul pentru a vă asigura că activitățile alese sunt sigure și potrivite pentru condiția fizică și sănătatea dumneavoastră.