
Hemoroizii sunt o problemă de sănătate frecvent întâlnită, nu numai la adulţi, ci şi la copii şi tineri. Pentru a preveni apariţia hemoroizilor sau crizele hemoroidale, în cazul în care aceştia există deja, puteţi efectua o serie de exerciţii ce acţionează ţintit asupra afecţiunii.
Exerciţii uşoare care previn şi tratează hemoroizii
- Yoga
Yoga presupune nu doar exerciţii fizice direcţionate către anumite grupe musculare, ci şi exerciţii mentale, de concentrare pe unele zone ale corpului. Aşadar, posturi precum Viparita Karani – Picioarele pe perete, Salamba Sarvangasana Baddha Konasana – Picioarele în sus, cu sprijin pe umeri sau Pawanmuktasana – Ghemuit cu faţa în sus ajută la o mai bună circulație a sângelui în anus, previn hemoroizii prin reducerea presiunii din timpul activităţilor zilnice şi alte simptome digestive ce pot induce durere și ameliorează simptomele hemoroizilor.
- Pilates
Exerciţiile de pilates au fost create ca formă de recuperare fizică a dansatorilor şi contribuie la tonifierea musculaturii abdominale şi a spatelui. Un antrenor de pilates vă poate ajuta să alegeţi cele mai bune exerciţii ce nu pun presiune, ci relaxează zona rectală.
- Exerciţii Kegel
Exerciţiile Kegel pot fi efectuate atât de bărbaţi, cât şi de femei, pentru a-şi întări podeaua pelvină. Scopul acestora este de a preveni prolapsul țesuturilor hemoroidale și incontinența urinară. Exercițiile Kegel constau în a contracta, menține pentru câteva secunde și apoi relaxa mușchii pelvini, cu repetarea secvenţei de 6 ori, în 2-3 sesiuni zilnic.
- Înot şi aerobic subacvatic
Înotul vizează toate grupele musculare ce ajută la îmbunătățirea funcției digestive și la prevenirea constipației (o cauză majoră a hemoroizilor). De asemenea, înotul îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, prevenind formarea cheagurilor şi eliberând presiunea asupra vaselor de sânge din zona pelvină. Exerciţiile subacvatice antrenează musculatura abdominală, a spatelui şi pelvină, având, în acelaşi timp, un impact redus asupra articulaţiilor şi a bazinului.
Măsuri de protecţie pentru persoanele care suferă de hemoroizi
Sportul este esenţial în tratarea hemoroizilor, însă evitați sporturi precum: ridicarea de greutăți, genuflexiunile, ciclismul, echitația și canotajul dacă aveți hemoroizi, deoarece pot agrava simptomele. Dacă acest lucru nu este posibil, utilizaţi supozitoare sau creme antihemoroidale, pantaloni pentru ciclism cu pernuţe cu gel în zona şezutului, pentru a reduce presiunea, și încercați antrenamentele separate pentru grupurile musculare implicate în ridicarea greutăților. Faceţi băi calde de șezut după exerciții pentru a preveni crizele hemoroidale.