Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie
Anual, dacă nu sunt modificări patologice, orice femeie care și-a început viața sexuală, indiferent de vârstă, trebuie să efectueze consult ginecologic și examen citologic Babeș Papanicolau.
Testul Papanicolau este un test de screening, nu un test de diagnosticare, și nu poate determina cu siguranță dacă aveți cancer de col uterin.
Dacă apar modificări ale examenului citologic, sunt necesare investigații suplimentare, medicul va îndruma pacienta pentru analize și tratament.
Ce înseamnă un rezultat anormal al testului Papanicolau?
Un rezultat anormal al testului Papanicolau înseamnă mai multe teste ulterioare, uneori inclusiv teste pentru a vedea dacă există un cancer sau un precancer. Testele care se efectuează includ colposcopia (cu biopsie), răzuirea endocervicală și biopsiile cervicale.
De cele mai multe ori, modificările citologice sunt produse de infecții locale sau de inflamația pelvină. Tratarea acestor tulburări conduce relativ rapid la normalizarea examenului Babeș Panicolau.
Dacă femeia are imunitate bună, tulpinile oncogene HPV 16 și 18 nu îi vor produce cancer.
Dacă virusul HPV persistă după tratament și produce leziuni la nivelul colului uterin, se recomandă înlăturarea leziunii displazice (ușoară, medie sau agravată).
Rețineți: NU orice test Babeș Papanicolau modificat înseamnă cancer cervical.
Cât de des trebuie să faceți examenul Papanicolau?
Colegiul American al medicilor ginecologi recomandă ca testul Babeș Papanicolau să fie făcut după cum urmează:
- primul test este bine să fie făcut la vârsta de 21 de ani sau la 3 ani după începerea vieții sexuale
- pentru femeile cu vârsta între 21 și 30 de ani, testul este recomandat o dată la 2 ani
- pentru femeile cu vârsta între 30 și 64 de ani, testul este recomandat anual
- pentru femeile cu vârsta peste 65 de ani, nu este necesar să mai facă regulat testul dacă nu au avut rezultate anormale în ultimii 10 ani
Există situații în care testul se recomandă anual, la 3 luni sau la 6 luni.
Discută cu medicul tău ginecolog dacă este necesar să faci acest test mai des!
Pregătirea pentru examenul Babeș Papanicolau
Pentru un rezultat corect al examenului citologic Babeș Papanicolau este important să respectați următoarele reguli înainte de recoltare:
- Efectuați testul la distanță de menstruație, de preferat după 10-14 zile de la prima zi a menstruației
- Nu faceți spălături vaginale, nu utilizați ovule, spermicide, tampoane sau creme vaginale cu 48 de ore înainte de recoltare
- Evitați contactul sexual cu 48 de ore înainte de recoltare
Cultura din secreția vaginală
Infecțiile vaginale pot fi una din cauzele unui examen Papanicolau modificat patologic. Infecțiile favorizează dezvoltarea leziunilor pe colul uterin, prin modificarea acidității locale și inflamația asociată. Tratarea promptă a infecțiilor normalizează rapid examenul citologic și previne apariția leziunilor (rănilor) pe colul uterin.
Colposcopia
Dacă aveți anumite simptome sugestive pentru cancer sau dacă rezultatul testului Papanicolau prezintă celule anormale, va trebui să efectuați un test numit colposcopie.
Examinarea este asemănătoare unui examen pelvin obișnuit. Un specul va fi plasat în vagin pentru a ajuta medicul să vadă colul uterin. Medicul va folosi un colposcop pentru a examina colul uterin. Colposcopul este un instrument care rămâne în afara corpului și are lentile de mărire. Permite medicului să observe îndeaproape și clar suprafața cervicală. Colposcopia în sine nu este de obicei mai inconfortabilă decât orice alt examen ginecologic. Se poate face în siguranță, chiar dacă femeia este însărcinată. Ca și testul Papanicolau, este mai bine să nu se efectueze colposcopia în timpul menstruației. Medicul va pune pe cervix o soluție slabă de acid acetic pentru a face mai ușor să vedeți zone anormale. Dacă se observă o zonă anormală, se va face o biopsie (îndepărtarea unei mici bucăți de țesut). Țesutul este trimis într-un laborator pentru a fi examinat sub microscop.
Biopsia de col uterin
Biopsia este cea mai bună modalitate de a spune cu certitudine dacă o zonă anormală este un precancer, un cancer adevărat sau o leziune fără risc. Deși procedura de colposcopie nu este de obicei dureroasă, biopsia cervicală poate provoca disconfort, crampe, sângerări sau chiar dureri la unele femei.
Mai multe tipuri de biopsii pot fi folosite pentru a diagnostica precancerul de col uterin și cancerul.
Biopsia este nu doar un mijloc de diagnostic, ci poate fi singurul tratament necesar al leziunilor de col uterin, dacă biopsia poate îndepărta complet toate țesuturile anormale.