Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Este sigură pentru consum mâncarea reîncălzită?

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 23 Dec. 2024
Este sigură pentru consum mâncarea reîncălzită?

Deseori nu avem timp să gătim în fiecare zi şi, oricât de sănătos ar fi consumul de fructe şi legume proaspete, carnea şi anumite legume sau cereale ce aduc un aport de nutrienţi necesari organismului nu pot fi consumate crude. Aşadar, mâncarea preparată termic va rămâne şi pentru a doua zi sau o vom găti special pentru a doua zi. Cum se răceşte mâncarea gătită, ce şi cum reîncălzim pentru a ne asigura, mai ales pe timpul verii, că alimentele se menţin sigure pentru consum şi nu ne provoacă boli sau simptome intestinale?

Reguli de răcire pentru mâncarea gătită

Prepararea termică a alimentelor presupune menţinerea unei temperaturi de minim 100° Celsius pentru mai mult timp la interior, mai puţin în cazul fripturii ce va fi consumată în sânge. Cu cât mâncarea gătită este în cantitate mai mare sau are o densitate mai mare, cu atât aceasta se va răci mai greu. Timpul de răcire a unui preparat, până la momentul refrigerării sau congelării acestuia, poate influenţa multiplicarea de bacterii ce cauzează infecţii intestinale.

Mâncarea gătită trebuie răcită cât mai repede, până la temperatura camerei, înainte de a fi introdusă în frigider sau congelator. Regula este ca în maxim două ore mâncarea să ajungă la aproximativ 20° C. Cum vă asiguraţi că o respectaţi: introduceţi cratița în chiuveta cu apă rece, până la nivelul alimentelor, amestecaţi în timp ce preveniţi intrarea apei în cratiţă, împărţiți mâncarea în porţii mai mici și mutaţi mâncarea într-un recipient rece, în care să puteţi amesteca uşor. Apoi, introduceţi la frigider, asigurând circulaţia aerului între recipient şi restul alimentelor.

Nu introduceti mâncare caldă la frigider! Chiar dacă aparatele noi pot răci în scurt timp alimentele, va exista un ecart în care temperatura va urca nesigur de mult, permiţând multiplicarea bacteriilor.

Reguli de reîncălzire a alimentelor înainte de consum

Anumite alimente pot deveni nocive pentru sănătate atunci când sunt preparate termic, răcite şi reîncălzite, în mod special dacă nu sunt reîncălzite suficient de bine.

Sfecla roşie şi ţelina conţin nitraţi, care pot deveni toxici prin reîncălzire, aşadar, mâncaţi-le reci sau la temperatura camerei. Similar, ouăle fierte sau prăjite pot fi consumate reci, după refrigerare – dacă nu le încălziţi suficient de bine, pot fi purtătoare de bacterii, însă prin reîncălzire îşi pierd din proprietăţile nutriţionale.

Fructele de mare nu se vor mai consuma după ce au stat la temperatura camerei peste două ore.

Carnea trebuie reîncălzită până ce interiorul său ajunge la o temperatură de minim 74° C, iar orezul, cartofii, supele şi alte alimente trebuie refierte pentru câteva minute, pentru a distruge eventualele bacterii formate.

Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1670 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități