Endometrioza este o boală cronică inflamatorie, care afectează în mod special femeile de vârstă reproductivă, cu o prevalenţă de aproximativ 10% dintre femei, la nivel mondial. Frecvent subdiagnosticată sau descoperită abia după 8 până la 12 ani de investigaţii, amânări şi dureri debilitante, endometrioza poate avansa până la infertilitate şi afectarea mai multor organe. Datorită cercetărilor şi evoluţiei medicinei, boala care cauzează dezvoltarea ţesutului endometrial în afara uterului poate fi acum identificată mai uşor.
Societatea Europeană de Reproducere Umană și Embriologie a publicat, în anul 2022, un ghid actualizat, cu recomandări privind diagnosticarea și tratamente pentru ameliorarea durerilor, cât și pentru infertilitatea datorată endometriozei. Informaţiile sunt utile pentru femeile care suferă de endometrioză, aparţinători şi personalul medical.
Noile recomandări pentru diagnosticul endometriozei
În timp ce investigaţiile intruzive şi costisitoare precum laparoscopia nu mai sunt considerate relevante decât ca ultim pas în identificarea leziunilor şi tratament, noul ghid recomandă:
- Examinarea clinică, inclusiv examinarea vaginală, acolo unde este cazul, pentru a identifica nodulii sau endometrioamele, deși acuratețea diagnosticului poate fi scăzută.
- În cazul suspiciunii de endometrioză, trebuie efectuaţi pași suplimentari de diagnostic: ecografie transvaginală, RMN, chiar dacă examenul clinic este normal. Totuşi, o constatare negativă poate să nu excludă endometrioza, în special boala peritoneală superficială.
- Nu se analizează biomarkeri din țesutul endometrial, lichide menstruale sau uterine pentru a diagnostica endometrioza.
Diagnosticarea endometriozei la adolescente
Pentru prima dată, un capitol dedicat adolescentelor tratează în detaliu bunele practici pentru diagnosticare:
- Medicii vor realiza o anamneză (discuţie aprofundată) atentă pentru a identifica posibilii factori de risc pentru endometrioză, cum ar fi antecedentele familiale pozitive, malformațiile genitale obstructive, menarha precoce sau ciclul menstrual scurt.
- Se vor lua în considerare simptomele: dureri pelvine ciclice, cronice sau aciclice, asociate cu greață, dureri menstruale intense, urinare şi defecaţie dureroase.
- În absența dovezilor, în special pentru adolescente, se pot aplica recomandările pentru examenul clinic la adulți, dar numai în urma primirii acceptului din partea pacientei şi al aparţinătorului, ținând cont de vârsta și mediul cultural.
- Dacă ecografia transvaginală nu este adecvată, poate fi luată în considerare scanarea RMN, transabdominală, transperineală sau transrectală.
*Ghid disponibil la: https://www.eshre.eu/Guidelines-and-Legal