Contraceptivele orale sunt utilizate de foarte multe femei ca metodă contraceptivă, dar şi ca tratament pentru diferite tulburări hormonale. Acestea conţin ori estrogen, ori progestin (progesteron sintetic), ori sunt combinate, şi pot fi administrate începând cu vârsta de 15 ani. Aceste contraceptive orale reprezintă una dintre cele mai sigure metode de prevenţie a unei sarcini nedorite.
Administrarea pilulelor anticoncepţionale poate avea efecte secundare, fiecare femeie putând reacţiona diferit, în funcţie de dozajul hormonal al pilulei. De aceea, recomandarea de utilizare trebuie făcută de medicul ginecolog sau endocrinolog, în urma unui consult.
Efecte secundare ale anticoncepţionalelor orale
Pilulele contraceptive orale au fost mult adaptate, dozajul hormonal scăzând mult în prezent. Există, totuşi, o serie de efecte secundare întâlnite la unele femei. Acestea sunt:
- Greaţă;
- Sângerări – sau spotting – între menstruaţii;
- Modificarea fluxului menstrual;
- Durere sau sensibilitate la nivelul sânilor;
- Iritaţie vaginală;
- Scăderea libidoului;
- Modificări ale dispoziţiei;
- Creştere în greutate.
De obicei, aceste simptome se remit după câteva luni de utilizare şi de acomodare a organismului cu noul dozaj hormonal. Însă, dacă persistă sau se accentuează, este necesar un consult medical. În urma acestuia, vi se va putea recomanda un set de analize hormonale, sau vi se va putea prescrie un alt tip de anticoncepționale orale.
Efecte adverse severe şi riscuri ale contraceptivelor orale
În funcţie de vârsta femeii, de greutatea corporală, de obiceiul de a fuma sau de anumite afecţiuni preexistente, pot apărea şi alte efecte secundare ale contraceptivelor orale. Acestea includ:
- Sângerări menstruale foarte abundende, ce durează mai mult de o săptămână;
- Depresie;
- Modificări în acuitatea vizuală, în cazul femeilor care poartă lentile de contact.
De asemenea, pilulele anticoncepţionale pot creşte riscul de formare de cheaguri de sânge, ce pot conduce la atac de cord, accident vascular cerebral şi embolism pulmonar. De aceea, contraceptivele orale nu sunt indicate femeilor supraponderale, imobilizate la pat, cu afecţiuni cardiovasculare, diabet zaharat, afecţiuni hepatice, renale sau tumorale. De asemenea, acestea nu trebuie luate în timpul sarcinii, şi sunt nerecomandate în cazul femeilor fumătoare cu vârsta peste 35 – 40 de ani.
S-a observat că utilizarea de contraceptive orale poate creşte uşor riscul de cancer cervical, însă nu este cert dacă acesta este un efect al tratamentului hormonal sau al activităţii sexuale a femeilor, mult mai expuse la HPV. De aceea, se recomandă în continuare utilizarea prezervativului pentru prevenţia bolilor cu transmitere sexuală.