Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Efectele curative ale leurdei

11 Mar. 2014
Efectele curative ale leurdei

Leurda, plantă aromatică, se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare în ultimii ani. Planta proaspătă este folosită în combinație cu brânză, în supe și sosuri sau salate. De aceea, tot mai multe persoane încearcă să culeagă frunzele de leurdă din păduri.

Ce este leurda?

Leurda este înrudită cu usturoiul, ceapa și arpagicul, cu inflorescență sub formă de umbrelă, calitățile aromatice și curative fiind cunoscute încă din timpul romanilor, a triburilor germanice și a celților. Pe lângă denumirea științifică de allium ursinum, leurda mai este cunoscută și sub câteva denumiri populare: usturoi sălbatic, ai-de-pădure, usturoiță, ai-ciorasc.

De ce a fost numită după urși (ursinum)? Probabil pentru că ursul brun îl consumă cu placere după perioada de hibernare, pentru a prinde putere. Sau poate pentru că, la fel că și ursul după hibernare, simbolizează trezirea la viață, odată cu venirea primăverii. Triburile germanice credeau că această plantă era sursa puterii și a fertilității urșilor.

Beneficiile leurdei în stare proaspătă

În stare proaspătă, leurda conține din plin vitamina C, uleiuri eterice, dar și magneziu și fier. Astfel, este cel puțin la fel de sănătoasă ca și ruda ei, usturoiul, fără a influența însă mirosul corpului. Leurda este eficientă împotriva fermentării intestinale, a balonărilor și a durerilor asociate. Crește pofta de mâncare, are efect colagog, de dilatare a vaselor și în același timp reduce colesterolul.

Cele mai importante utilizări sunt în tratarea afecțiunilor stomacale și intestinale, combaterea lipsei apetitului și a stărilor de convalescență. În general, leurda învigorează corpul, având un efect purificator.

Nu confundați leurda

Când zilele de primăvară devin mai însorite și mai calde, plantele încep să emane parfumul caracteristic, iar sezonul leurdei începe. În ciuda mirosului specific asemănător usturoiului, leurda poate fi confundată cu alte plate asemănătoare, care sunt însă otrăvitoare. Frunzele tinere de leurdă seamănă cu cele ale lăcrămioarelor (Convallaria majalis) și cu brândușele de toamnă (Cholchicum autumnale), care însă sunt foarte periculoase, fiind otrăvitoare. În lunile aprilie și mai, cazurile de otrăviri se înmulțesc în toată Europa, în special în Austria, Elveția și Croația, însă și în Germania.

Recoltarea leurdei – unde crește?

Leurda crește pe pajiști, în spații umbroase, bogate, în păduri, parcuri, în cursurile râurilor și în pădurile aluviale. Primăvara devreme, din micul bulb ies două frunze, de un verde crud, cu formă lanceolată, cu nenumărate întrebuințări în bucătărie, datorită gustului aromatic și a efectului benefic pentru sănătate. Perioada recoltei începe la mijlocul lunii martie, odată ce frunzele încep să se formeze, până la apariția mugurilor florali. După acest moment, gustul devine foarte puternic și neplăcut. Leurda trebuie consumată în stare proaspătă. Astfel, dacă plecați la drum, așezați frunzele într-o pungă frigorifică, transparentă, în care adăugați câțiva stropi de apă. Suflați apoi în pungă și închideți-o. Frunzele vor rezista astfel la transport și apoi câteva ore în frigider.

Recunoașterea frunzelor de leurdă

Frunzele de leurdă sunt confundate cel mai frecvent cu cele de lăcrămioare, fiind foarte asemănătoare. Principala diferență: frunzele de leurdă au pe spate o nuanță verde, ușor metalizată, iar cele de lăcrămioare au o culoare verde crud. Și mai simplă este proba mirosului: strângeți frunza între degete, dacă nu simțiți mirosul specific de usturoi, ar fi mai bine să nu culegeți frunzele respective (și să vă spălați cât mai repede pe mâini). Acest test este relevant doar dacă mâinile dvs. nu miros deja a usturoi de la testele anterioare.

Culegătorii de leurdă trebuie să cunoască bine toate caracteristicile plantei, pentru a le putea deosebi de cele asemănătoare, dar toxice. Celor care își doresc o măsură de protecție suplimentară li se recomandă să apeleze la magazinele de legume, tot mai mulți comercianți oferă spre vânzare frunze de leurdă din culturi controlate. În plus, aveți astfel posibilitatea de a achiziționa plante, semințe sau bulbi din magazinele specializate, și de a le crește direct acasă, la fereastră sau în gradină (la baza trunchiurilor de copaci, a arbuștilor și a gardurilor vii) și de a le păstra congelate. Pentru cei interesați de efectele curative ale plantei, există alternative accesibile și 100% sigure: sucul de leurdă și tinctură de leurdă, disponobile în Romania în farmacii și magazine naturiste.

Crema de leurdă și avocado

Ingrediente: 1 limetă (lămâie verde), 1 avocado, 1–2 linguri de leurdă tocată fin, sare, piper, 1 baghetă, 30 g brânză de capră

Pregătire: stoarceți limeta, scoateți pulpa fructului de avocado, curățându-l de coajă și sâmbure. Zdrobiți pulpa de avocado, amestecați cu zeama limetei, adăugați leurda tocată, sarea și piperul după gust. Ungeți bagheta cu crema obținută, așezați deasupra brânză de capră și serviți imediat.

Efectele curative ale leurdei

Efectele curative ale leurdei sunt multiple: are acțiune imunostimulantă și este un bun adjuvant în infecțiile respiratorii (gripă, bronșită, traheită), este antifungic vegetal , previne și tratează micozele, are efect hipotensiv, reduce trigliceridele, crește valoarea colesterolului protector (HDLcolsterol), inhibă coagularea și previne formarea cheagurilor de sânge, contribuie la funcționarea optimă a  sistemului digestiv și la eliminarea paraziților intestinali. Leurda este un detoxifiant puternic și purificator al  sângelui, este un bun vitaminizant și mineralizant pentru organism, este un antianemic excelent, curele cu leurdă fiind indicate primăvara pentru detoxifiere, revitalizarea după iarnă și prevenirea anemiei. De asemenea, asigură un somn liniştit şi tonifică sistemul nervos, fiind foarte utilă în astenia de primăvară.

Tinctură de leurdă

Tinctura de leurdă este foarte utilă în farmacia casei, deoarece conservă calităţile terapeutice ale leurdei pe o perioadă de timp mai lungă, şi ne putem bucura de acest remediu naturist valoros pe tot parcursul anului. Doza recomandată este de 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ţine două sau trei săptămâni şi, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile. Pentru afecțiunile digestive și cardiovasculare se recomandă cure repetate, pe parcursul întregului an.

Că să ai grija corect de tine și de familia ta, specialiștii Alphega iți pun la dispoziție sfaturi utile pentru o îngrijire de nota 10 a fiecărui membru al familiei tale!

Speram că acest articol te-a ajutat să înțelegi beneficiile leurdei pentru sănătate.

Spune-ne într-un comentariu cât de utile sunt sfaturile Echipei Alphega!

Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1559 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități