România se află pe primul loc în Europa din punct de vedere al mortalității prin cancer de sân, deoarece femeile ajung târziu la medic de teama diagnosticului. În prezent, foarte multe cancere sunt vindecabile, cu condiția să fie depistate devreme. Cele mai importante metode de investigare a sânului sunt ecografia și mamografia.
Ecografia mamară
Ecografia mamară este principala metodă de investigare a sânilor în cazul persoanelor cu vârsta sub 40 de ani, al femeilor gravide sau al celor care alăptează. Este o investigație imagistică pe bază de ultrasunete, non-invazivă, nedureroasă, nu prezintă riscuri de iradiere și se efectuează simplu și rapid. Ecografia depistează formațiuni solide cu suspiciuni de cancer de 3-4 mm. De asemenea, examenul ecografic al sânului este metoda ideală pentru investigarea mastopatiilor fibrochistice, a infecțiilor mamare acute (mastite, abcese mamare) și a traumatismelor mamare. Ecografia mamară se va efectua anual, evident, și după vârsta de 40 de ani.
Ecografia mamară cu sonoelastografie
Sonoelastografia, sau elastografia mamară, este o metodă complementară ecografiei mamare ce utilizează ultrasunetele pentru a măsura elasticitatea unei leziuni comparativ cu țesutul adiacent sănătos. Sonoelastografia este esențială pentru diagnosticul diferențial între un nodul mamar benign și un nodul mamar malign.
Mamografia
Mamografia este cea mai importantă metodă de depistare a cancerului de sân în stadiu incipient, deoarece pune în evidență modificări începând de la 1,5 mm. Mamografia este singura metodă imagistică ce poate să evidențieze și să caracterizeze microcalcificările, care uneori pot fi singurul semn de cancer mamar. Mamografia depistează tumori mamare mai devreme cu 3-4 ani înainte ca acestea să devină palpabile. În absența modificărilor patologice și a istoricului de cancer de sân în familie, prima mamografie de control de rutină se recomandă după 40 de ani, apoi la intervalele indicate de specialist.
Mamografia este o investigație imagistică pe bază de raze X, care totuși prezintă un risc de iradiere asociat.
Mamografia cu tomosinteză
Mamografia cu tomosinteză este cea mai modernă și avansată metodă de evaluare radiologică a țesutului mamar. Este o mamografie 3D (care oferă o imagine tridimensională a sânilor), aducând o acuratețe mai mare în detectarea leziunilor comparativ cu mamografia normală 2D, unde imaginile pot fi mai puțin clare din cauza posibilelor suprapuneri de țesuturi mamare.
Rețineți că ecografia mamară și mamografia nu se exclud – dimpotrivă, sunt complementare.
Cancerul, odată apărut, este o boală greu de tratat.
Este mai ușor să previi decât să tratezi.
Mergi anual la medic pentru o consultație preventivă și investigațiile recomandate.