Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Dizabilitati Invizibile

Diana Amza
de Diana Amza
Psihoterapeut | 09 Mar. 2020
Dizabilitati Invizibile

Diana Amza, Psihoterapeut

În 2019, în România se înregistrează 839.632 de persoane cu dizabilități, încadrate în grad de handicap, dintre care 77.013 cu handicap psihic, ce cuprinde afecțiuni majore precum schizofrenia, tulburarea afectivă bipolară, tulburarea schizo-afectivă și tulburări de personalitate. Deseori debutează în adolescență, însă încadrarea se face la maximum 35 de ani pentru schizofrenie și 26 de ani pentru celelalte afecțiuni psihice. Pentru o evoluție pozitivă, se recomandă serviciile medicale încă de la primele simptome: izolare, sărăcirea gândirii, suspiciozitate, idei delirante, halucinații, inversiune afectivă, comportament dezorganizat.

Handicapul şi barierele sociale

În relația boală-dizabilitate-handicap observăm o creștere gradată a dificultăților pe care persoana le întâmpină. O boală poate fi dusă pe picioare, fără afectări majore. Dizabilitatea este o deficiență produsă de boală, cuprinzând anumite limitări. Handicapul este produs de mediu și de percepția socială, afectând persoana suplimentar și ducând la inechitate. De exemplu, lipsa rampelor de acces sau prejudecățile sunt mijloace fizice și sociale prin care se restrânge integrarea în societate.

Persoana cu dizabilități întâmpină, astfel, dificultăți în inițierea și menținerea relațiilor, în activitățile zilnice sau în găsirea unui loc de muncă. În plus, se lovește de etichete puțin onorabile și preconcepții, precum acelea că persoanele cu schizofrenie sunt violente, iresponsabile sau incapabile. În realitate, o persoană cu schizofrenie poate avea, cu medicația potrivită, perioade lungi de stabilitate psihică și de productivitate.

Ce poți face? Iată câteva idei! 
Dacă ești membru al familiei: 
- acceptă existența bolii, menține așteptări realiste și nu te raporta la trecut; 
- caută ajutor specializat, nu aștepta agravarea simptomelor; 
- menține o atitudine pozitivă, orientată spre soluții și alternative;
- încurajează independența celui afectat. 
Dacă ești prieten: 
- sună, vizitează, invită - păstrează contactul; 
- oferă-i sprijinul tău, încurajează viața socială; 
- fii atent la perioadele sensibile din an (sărbători, aniversări), în timpul cărora apar recăderi, și oferă posibilitatea de a participa la evenimente comune; 
- încurajează urmarea tratamentului. 
Dacă ești angajator: 
- fii conștient că adaptarea locului de muncă pentru oricine este o datorie legală și morală; - oferă flexibilitate în programul de lucru și posibilitatea de a lucra part-time; 
- fii disponibil pentru a menține pe termen lung persoana cu handicap 
– deseori, aceasta va deveni mai loială decât restul angajaților și mai motivată să facă performanță;
- oferă un cadru facil de comunicare și sarcini structurate; 
- oferă feedback asupra muncii, clarifică așteptările, încurajează!

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Diana Amza
Diana Amza
Psihoterapeut

Diana este trainer și psihoterapeut specialist, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) și NeuroMindfulness Coaching. Activează în domeniul sănătății mintale de peste 13 ani, susține programe de formare în tehnica interviului motivațional pentru personalul medical, precum și programe de promovare a sănătății mintale, gestionarea stresului, comunicare, parenting și nu numai, în mediul corporate.

Comunități