Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Disocierea – când nu mai ești în tine

Diana Amza
de Diana Amza
Psihoterapeut | 16 Jan. 2025
Disocierea – când nu mai ești în tine

Disocierea este un fenomen psihologic care implică desprinderea de realitatea înconjurătoare (derealizare) sau de cea a propriului corp și identități (depersonalizare). Disocierea se poate manifesta ca visare cu ochii deschiși, ca înstrăinare de mediul înconjurător, de ceilalți oameni, de activitatea obișnuită, ca pierdere a sensibilității în diferite părți ale corpului ori incapacitate de a simți emoții, chiar de scindare a personalității. În această stare, conștiința, identitatea, memoria și percepția nu mai sunt integrate într-un tot coerent.

Din exterior, persoana disociată pare că „plutește”, cade brusc pe gânduri, privește în gol în loc să stabilească un contact vizual atent, nu simte în anumite zone ale corpului, iar la nivelul conversației pare confuză și nu înțelege ce i se spune sau nu își aduce aminte anumite lucruri din experiența importantă de viață.

Cauze ale disocierii

Disocierea apare adesea ca răspuns la emoții intense, stres sau traumă, fiind un mecanism de apărare prin care persoana rupe contactul cu părțile dureroase din sine. Unele persoane pot să se disocieze în mod natural pentru a face față unei experiențe copleșitoare, revenindu-și după eveniment și fiind capabile să îl proceseze și să îl integreze retroactiv. În alte cazuri, disocierea devine mecanismul principal de a gestiona emoțiile, astfel încât persoana poate manifesta amnezie persistentă față de evenimentele din copilărie (nu are decât puține amintiri) sau de cele din perioada adultă.

Tehnici practice pentru a reveni în corp

Iată mai jos câteva tehnici simple pe care le puteți aplica pentru a vă reconecta la simțuri și a vă cultiva prezența în corp, aici și acum:

1. Stimulați-vă simțurile pentru a reveni la prezent. Țineți în mână un obiect pentru a vă concentra asupra lui, simțind textura, formele și explorând mobilitatea lui.

2. Țineți un jurnal. Scrieți despre amintiri, experiențe, emoții și gândurile voastre legate de acestea. Acest lucru ajută la procesarea sentimentelor și la reconectarea cu sinele interior.

3. Practicați meditația de tip mindfulness. Puteți folosi meditațiile ghidate audio pentru a vă facilita concentrarea.

4. Exprimați-vă creativitatea. Implicați-vă în artă, muzică sau alte activități creative. Exprimarea de sine poate favoriza conștientizarea de sine și conexiunea.

 

Atunci când disocierea nu este doar un simptom tranzitoriu, ea se poate manifesta ca tulburare psihică, afectând toate palierele de viață ale persoanei. În acest caz, este recomandată apelarea la serviciile uneui medic psihiatru și ale unui psihoterapeut, pentru tratament corespunzător.

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Diana Amza
Diana Amza
Psihoterapeut

Diana este trainer și psihoterapeut specialist, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) și NeuroMindfulness Coaching. Activează în domeniul sănătății mintale de peste 13 ani, susține programe de formare în tehnica interviului motivațional pentru personalul medical, precum și programe de promovare a sănătății mintale, gestionarea stresului, comunicare, parenting și nu numai, în mediul corporate.

Comunități