Provocările societății în care trăim, de la stresul cotidian la expunerea la social media, de la nevoia de a rezolva cât mai multe sarcini cât mai repede la cea de a rămâne „conectat” pentru a nu pierde nimic, ne conduc ușor către dificultățile de concentrare a atenției. În general, pentru a îmbunătăți calitatea atenției, este nevoie să identificați cauzele care duc la afectarea ei, și să lucrați asupra lor. Iată câteva dintre acestea:
- Somn neodihnitor sau insomnie
- Deshidratare sau foame
- Stres
- Multitasking
- Expunerea excesivă la informații
- Depresie, anxietate sau ADHD
- Probleme de vedere
- Tratamente medicamentoase care afectează capacitatea de concentrare
- Abuz de alcool sau alte substanțe
- Cauze organice (dezechilibre hormonale, anemie)
Ce puteți face pentru o atenție concentrată
- Asigurați-vă un somn odihnitor, de 7-8 ore pe noapte. Somnul susține procesarea informațiilor acumulate pe timpul zilei, uitarea celor inutile și păstrarea celor importante, dar și refacerea organismului, vindecarea corpului și creșterea imunității.
- Hidratați-vă și mâncați sănătos. Când lucrați, așezați-vă la îndemână un pahar cu apă rece.
- Faceți un pic de mișcare la fiecare oră de lucru. Ridicați-vă de la birou și faceți câțiva pași, priviți pe fereastră sau ieșiți un pic la aer. Mișcarea va contribui la oxigenarea creierului, ceea ce va duce la creșterea performanței.
- Reduceți distragerile. Puneți telefonul pe silențios, limitați accesul la aplicații care vă distrag sau lucrați singur în încăpere.
- Ascultați pe fundal melodiile care vă plac, pentru a face munca mai plăcută.
- Faceți lucrurile pe rând, nu în același timp. Multitasking-ul epuizează resursele, forțând creierul să se mute rapid de la o sarcină la alta.
- Reveniți la momentul prezent, ori de câte ori observați că mintea începe să alunece în trecut sau să viseze. Numiți 5 lucruri pe care le vedeți și descrieți-le în gând, 4 lucruri pe care le auziți, 3 lucruri pe care le simțiți la atingere, 2 lucruri pe care le mirosiți și un gust. Apoi reveniți la sarcina la care lucrați.
- Oferiți-vă pauze de odihnă – nu vă așteptați să puteți lucra fără oprire, corpul și mintea au nevoie de pauză chiar dacă voința sau motivația dumneavoastră este foarte puternică.
- Oferiți-vă mici recompense pentru sarcinile îndeplinite. Celebrați realizările și delimitați timpul de recreere de cel de muncă.
Cereți ajutor de specialitate dacă observați, în plus, simptome precum: dureri puternice de cap, dureri toracice severe, pierderea bruscă a memoriei, oboseală marcată inexplicabilă, pierderea cunoștinței sau scăderea capacității de a face față solicitărilor obișnuite la muncă, la școală sau în familie.