Starea de urgență, restricțiile impuse de autorități şi teama generată de Covid-19, alături de scăderea calității vieții, conduc la apariția unor stări de anxietate şi depresie, indiferent de vârstă, gen sau categorie socială. Alimentația, împreună cu odihna şi activitatea fizică, joacă un rol esențial în menținerea echilibrului şi în detensionarea psihică.
Alimentația influențează starea de bine
Serotonina, un neurotransmițător responsabil pentru reglarea somnului, apetitului, a stărilor sufleteşti, dar şi a modului în care gestionăm durerea, este produsă la nivelul tractului gastrointestinal. Activitatea sa se bazează pe existența florei intestinale sănătoase, microbiomul format din bacterii bune, care căptuşeşte intestinele, formând o barieră protectoare. De asemenea, serotonina limitează inflamația, controlează absorbția de nutrienți şi activează circuitele neuronale care fac legătura cu creierul. O dietă bazată pe fructe, legume, nuci şi semințe, carne slabă şi de bună calitate, susține sănătatea microbiomului şi funcționarea sa la capacitate optimă. Alimente de tip fast-food, dulciuri şi carbohidrați creează dezechilibre, influențând negativ starea de bine.
Alimentele care luptă cu depresia
Grăsimile sănătoase şi seleniul, regăsite în diferite tipuri de nuci, migdale, alune de pădure, avocado, ulei de masline şi peşte bogat în Omega-3: sardine şi somon, sunt esențiale pentru funcționarea creierului şi benefice pentru sănătatea noastră mentală.
Probioticele, bacteriile bune, pot fi suplimentate prin alimente îmbogățite cu astfel de organisme vii, precum kefirul, legumele murate sau fermentate, de la varză şi castraveți, până la ceaiul kombutcha.
Vegetalele verzi şi fructele sunt bogate în folați şi antioxidanți, responsabili pentru prevenirea sau tratarea tulburărilor depresive şi sănătatea sistemului neuronal, vitaminele A, C şi E, cu rol esențial în eliminarea radicalilor liberi, imunitate şi în susținerea florei intestinale.
Ciocolata amăruie, cu un procent de minimum 70% cacao, conține flavonoide, antioxidanți puternici ce pot îmbunătăți starea de spirit. Studiile arată că un consum mai mare de flavonoide scade riscul de depresie. Alte alimente bogate în flavonoide includ ceaiul verde şi negru, merele, citricele, afinele și ceapa.
Bananele, avocado şi migdalele conțin tirozină, un aminoacid responsabil pentru producerea dopaminei, „hormonul fericirii”. Dopamina controlează centrii nervoşi ai plăcerii şi recompensei, de la nivelul creierului.
De evitat: consumul excesiv de alcool, tutunul, cofeina, alimentele ultrarafinate şi procesate!