Tiroida este o glandă ce face parte din sistemul hormonal, funcţionarea sa în parametri normali contribuind la reglarea nivelurilor de energie, a metabolismului, temperaturii corpului, stării de spirit, ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Afecţiunile tiroidei includ hipotiroidism, care constă în încetinirea funcţiei tiroidei, şi hipertiroidism, atunci când tiroida devine hiperactivă, producând hormoni în exces. Ambele tipuri de anomalii au cauze autoimune. Dieta joacă un rol important în menţinerea sănătăţii glandei tiroide şi a echilibrului său.
Alimente pentru o tiroidă sănătoasă
Funcţionarea normală a glandei tiroide depinde de câţiva nutrienţi esenţiali în sinteza hormonilor specifici: iod, seleniu, zinc, magneziu, fier şi vitaminele A, B12, C şi D, alături de proteine.
Grupele de alimente bogate în aceşti nutrienţi, care ar trebui să facă parte din dieta oricui, pentru a asigura necesarul zilnic, sunt: alge marine (sub formă de chipsuri sau uscate şi apoi rehidratate în salate, supe sau sushi), peşte gras şi crustacee, nuci, seminţe şi alţi sâmburi, iaurt şi lapte degresat, ouă şi ficat de vită – sunt bogate în iod, seleniu, magneziu, fier şi vitaminele A, B12 şi D. În plus, leguminoasele (fasole, năut, linte) şi cerealele integrale conţin cantităţi mari de seleniu şi magneziu. De asemenea, legumele cu frunze verzi, fructele şi legumele crude sunt bogate în vitamina C.
Alimentaţia în hipotiroidism
Încetinirea funcţiilor tiroidei, în cazul persoanelor care suferă de hipotiroidism, poate fi optimizată printr-o dietă variată, ce va include alimentele bogate în nutrienţii necesari. Acestea conţin şi cantităţi importante de proteine şi fibre, esenţiale în menţinerea unui metabolism normal. Se va evita consumul de alimente care pot contribui la stresul oxidativ și la inflamație, cum ar fi alimentele ultraprocesate, prăjite, alimentele și băuturile bogate în zahăr adăugat și în gluten (grâu, secară şi orz). Pot fi consumate cu moderaţie sau preparate termic cruciferele, care au în compoziţie goitrogeni ce pot interfera cu funcţia tiroidiană: varză, conopidă, broccoli, kale.
Alimentaţia în hipertiroidism
Pentru a preveni complicaţii ale bolilor asociate hiperactivităţii tiroidiene, pacienţii vor consuma alimente bogate în calciu, vitamina D şi proteine, din categoriile de mai sus, carne de pui, de curcan şi sare neiodată. În acest caz, cruciferele pot contribui la reglarea activităţii glandei tiroide, ameliorând anumite simptome. De evitat sunt alimentele bogate în iod (alge marine, fructe de mare, suplimente cu spirulină), în nitraţi (mezeluri procesate), cereale cu gluten, cafea şi băuturi cu cofeină.