Tulburarea bipolară (Boala maniaco-depresivă) cuprinde episoade de depresie care alternează cu episoade de manie. Există 2 tipuri de tulburare bipolară: Boala Bipolară de tip I, în care episoadele de manie alternează cu episoade de depresie, și Boala Bipolară de tip II, în care episoadele de hipomanie alternează cu episoade de depresie.
Depresia în tulburarea bipolară este o afecțiune gravă cu risc de sinucidere crescut.
Episodul de manie este o stare exagerată de energie, asemănătoare cu starea de euforie, un optimism exagerat și se poate complica cu manifestări de psihoză (idei paranoide, halucinații). Este total opus episodului de depresie din tulburarea bipolară. Alternarea episodului de manie se poate complica prin apariția de halucinații, idei paranoide (elemente de psihoză).
În tulburarea bipolară, stările de manie sau de depresie alternează și pot să aibă o durată neprecizată.
Criterii de diagnostic pentru depresia în tulburarea bipolară, episod de manie - cel puțin trei dintre următoarele simptome trebuie să fie prezente o perioadă de minimum o săptămână:
- Stare exagerată de energie, asemănătoare cu starea de euforie, optimism exagerat (orice i se pare posibil)
- Gândirea confuză, persoana trece rapid de la o idee la alta, ideile sunt confuze, dificultăți de concentrare
- Creativitate crescută, are idei noi, originale, iar după o perioadă le abandonează și trece la alte planuri și idei
- Comportamente nepotrivite (de exemplu, cheltuiește toți banii pe lucruri care nu sunt necesare)
- Comportamente sexuale neadecvate (stimulare sexuală permanentă, agresivitate sexuală, persoana afectată ia contact cu persoane necunoscute)
- Activitate fizică zilnică crescută
- Iritabilitate, impulsivitate crescută, oboseală ca urmare a extenuării psihice și fizice
- Consum de alcool și/ sau droguri
- Intenții suicidare
Episodul de hipomanie este un episod cu simptome asemănătoare maniei, de intensitate mai redusă, care durează cel mult patru zile. Nu apar disfuncții importante la locul de muncă sau în societate, persoana afectată își continuă activitatea.