Dealu Mare este, probabil, una dintre cele mai cunoscute regiuni viticole din România, situată în dealurile ce aparţin Subcarpaţilor de Curbură, între Ploieşti şi Buzău. Zona are o îndelungată tradiţie în cultivarea viţei-de-vie şi producerea vinului, săpăturile arheologice evidenţiind prezenţa acestor practici străvechi. Mărturii istorice şi chiar denumirile unor localităţi prin care ne plimbă Drumul Vinului şi cel al curiozităţii sunt relevante pentru obiceiurile localnicilor din acest areal arid şi totuşi atât de bogat. Haideţi cu noi să aflaţi despre vinurile din Dealu Mare cu „denumire de origine protejată” (DOC) şi cum puteţi descoperi istoria locului, poveştile oamenilor de aici şi peisajele mereu schimbătoare ale dealurilor line, ce iubesc soarele.
Dealu Mare – valoarea de nepreţuit a solului
Regiunea viticolă Dealu Mare face parte dintr-o formaţiune geologică mai mare, şi anume Dealurile Istriţei, cu o altitudine maximă de 749 de metri, în Vârful Istrița. Solurile majoritare sunt alcătuite din formațiuni sarmațiene precum gresii, roci calcaroase şi calcare cochilifere, care au influențat altitudinea și masivitatea culmilor.
În Dealu Mare, solurile de suprafaţă variază uşor în funcție de regiunea geografică. Totodată, acestea sunt cele care imprimă aroma, gustul şi culoarea vinului.
De exemplu, în partea de vest sunt în principal argile roșii, marne și nisipuri fine roșcate, ideale pentru soiurile de struguri roșii datorită conținutului ridicat de oxizi de fier. În partea estică, solurile sunt compuse din calcare sarmatice, argile, gresii și tufuri dacitice, oferind un terroir diferit. Vinurile roșii din Dealu Mare sunt cunoscute pentru finețe, culoare vie și taninuri lejere, influențate de solurile specifice din vest: Valea Călugărească și Urlați. În est, în microregiunile Ceptura, Merei și Tohani, vinurile roșii sunt viguroase şi robuste, cu o culoare intensă.
Dealu Mare – istoria vinului și a locului
Podgoria Dealu Mare era cunoscută din vechime pentru producția unui vin comparabil cu cele mai bune din alte țări, descris ca fiind „uleios, tare și durabil". Acest lucru nu este de mirare, întrucât localizarea geografică, de-a lungul paralelei de 45°, este similară cu regiunile viticole Bordeaux şi Saint-Emilion, din Franţa, şi Toscana, din Italia. Nu degeaba Dealu Mare mai este cunoscut şi sub denumirea de „Toscana României”. Dimitrie Cantemir, voievod al Moldovei, menționează că prin trecătoarea Tabla Buții, lângă Bratocea, exista o renumită vamă pe unde vinurile din Dealu Mare erau transportate spre Ardeal, fiind cumpărate de trimișii prințului Rákóczy.
Când vii în Dealu Mare pentru crame şi vin
Acum, masivul viticol Dealu Mare se întinde pe o lungime de circa 65 de kilometri şi include mai multe podgorii aflate atât în judeţul Prahova, cât şi în județul Buzău, cele mai importante centre fiind Pietroasele, Săhăteni, Tohani, Ceptura și Valea Călugărească. Aici se cultivă soiuri de viţă-de-vie din România, dar şi din Franţa şi Italia. Cele mai importante plantaţii de soiuri albe sunt: Chardonnay, Riesling de Rhin, Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Viognier, Aligote, Crampoşie Selecționată și Trebbiano. Soiurile roşii cultivate în Dealu Mare sunt: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Fetească Neagră, Merlot, Syrah, Novac, Negru de Drăgăşani, Sangiovese, Nebbiolo, Barbera și Băbească Neagră.
Veţi găsi aici crame mari, cu sute de hectare de viţă-de-vie, precum Budureasca, Tohani, Serve Ceptura, Domeniile Urlaţi, crame medii, cu câteva zeci de hectare cultivate: 1000 de chipuri, Basilescu, Rotenberg, Davino, Lacerta şi crame mici, cu sub 10 hectare cultivate, cum ar fi: Domeniile Anastasia, Domeniul Aristiței, Crama Ferdi, Dagon sau Mierla Albă. Vinurile produse de aceste crame au DOC, întrucât respectă criterii stricte, impuse de lege, de la cultivare, momentul coacerii strugurilor, recoltare şi până la arta din spatele producerii vinului. Proprietarii cramelor au învăţat că vinul este poveste şi că poveștile trebuie spuse, aşa că organizează tururi de cramă şi degustări pentru grupuri începând de la două persoane ce pot dura până la trei ore în funcţie de dorinţa fiecărui organizator de a împărtăşi secretele meseriei.
Dealu Mare şi atracţiile turistice din zonă
Dealu Mare nu înseamnă doar vie şi vin. Mărturie stau lăcaşuri de cult inedite, cruci de piatră monumentale, pajişti pline de sculpturi în piatră, muzee, conace vechi reînviate de oameni iubitori de istorie, situri arheologice şi peisaje deosebit de relaxante. Maşina personală vă poate duce până în apropiere de fiecare obiectiv, apoi le veţi explora pe jos. Bicicleta de tip mountain bike este un mijloc de transport excelent, cu care puteţi ajunge la toate obiectivele, cu un strop de condiţie fizică şi echipare.
Din păcate, spaţiul nu ne permite să vă povestim despre fiecare obiectiv, dar le găsiţi pe site-ul www.alphega-farmacie.ro, atunci când veţi dori să faceţi planul de explorare a zonei. Acestea sunt, începând dinspre Ploieşti şi mergând, prin satele de pe culmea dealului, spre Buzău: Muzeul „Crama 1777”, Muzeul „Conacul Bellu” din Urlaţi, Mănăstirea Sfânta Maria Jercălăi, Stânca Tohani, Crucea Manafului, Biserica dintr-o Piatră, Tabăra de sculptură de la Năeni, grotele preistorice, chilia lui Ambrozie, Vârful Istriţa, ruinele Cetăţii Gruiu Dării și Monumentul „Cloșca cu puii de aur".
Descoperire plăcută,
Echipa i-Tour