Stim cu totii ce se intampla cand taiem ceapa - ochii incep sa lacrimeze, plangem de-a dreptul! Dar de ce? Atata timp cat ceapa nu este decojita, nu parem sa avem nicio problema. De indata ce indepartam cojile, din ceapa este emanat un gaz care ne irita ochii. Fiecare celula a cepei contine doua legaturi. In celulele din stratul extern se regasesc aminoacizi cu continut de sulf, asa-numitul Iso-Alliin. In celulele din interior se regaseste enzima alinaza.
Atunci cand taiem ceapa, cele doua substante intra in contact, enzima separa aminoacidul de unde rezulta substanta iritanta pentru ochi, care la randul lor lacrimeaza pentru a elimina substanta iritanta.
Ce putem face?
- Incercati sa taiati ceapa in sezut. Aerul se ridica perpendicular, iar din pozitia sezut puteti evita gazul emanat de ceapa.
- Asezati ceapa decojita in apa rece, taiati pe jumatate, asezati apoi pe tocator si incepeti sa taiati ambele jumatati longitudinal si apoi transversal. Puteti scapa de mirosul de ceapa de pe maini si ustensile prin clatirea cu apa rece inainte si dupa ce ati taiat ceapa. Pentru a scapa de mirosul neplacut din gura dupa ce ati mancat ceapa, incercati sa mestecati cateva frunze de patrunjel.
Efectul benefic al cepei
Substantele „intepatoare” din ceapa au si un motiv biologic: tin daunatorii la distanta. Astfel, ceapa este sigura impotriva soarecilor, potrivit teoriilor oamenilor de stiinta. Ceapa are de asemenea efecte benefice impotriva racelilor si a febrei. Are efect antibacterian, inhiba infectiile, are efect diuretic si calmeaza durerile.