Viaţa modernă este aproape sinonimă cu sedentarismul, pentru tineri şi adulţi deopotrivă. Impactul sedentarismului asupra corpului uman este devastator, de la obezitate şi probleme cardiovasculatorii la tineri şi aldulţi şi până la pierderea mobilităţii, declin cognitiv și un risc crescut de demență la vârstnici. Mişcarea fizică este extrem de importantă pentru un corp sănătos, dar ce tip de mişcare este necesară şi cât timp trebuie să facem mişcare pe zi pentru a combate efectele sedentarismului?
Sedentarismul, exerciţiul fizic şi riscul de mortalitate
O cercetare longitudinală realizată timp de 5 ani, alături de aproximativ 12.000 de persoane, cu vârsta de peste 50 de ani, din Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii a avut drept scop să investigheze dacă activitatea fizică moderată până la viguroasă (AFMV) modifică asocierea dintre timpul petrecut în mod sedentar și mortalitate. Participanții au purtat instrumente de urmărire a activității fizice timp de cel puțin doi ani și au raportat, de asemenea, date despre alți factori referitoare la constituţia corporală şi la sănătate, cum ar fi înălțimea, greutatea și bolile actuale sau anterioare etc.
Mai mult de jumătate dintre participanți erau sedentari, petrecând 10,5 sau mai multe ore în fiecare zi aşezaţi. În același timp, datele au arătat că a fi sedentar mai mult de 12 ore pe zi a fost asociat cu un risc de deces cu 38% mai mare. Se pare, însă, conform rezultatelor obţinute de cercetători, că nivelurile mai ridicate de AFMV au fost asociate cu un risc mai scăzut de mortalitate, indiferent de timpul de sedentarism. Cel puțin 22 de minute pe zi cu activităţi şi exerciţii specifice AFMV pot elimina asocierea dintre timpul sedentar și mortalitate. De asemenea, rezultatele au confirmat că AFMV de intensitate mai mare are un efect pozitiv superior faţă de reducerea timpului sedentar în scăderea riscului de mortalitate.
Activitate fizică moderată până la viguroasă
Timpul petrecut în activităţi fizice este important, însă şi intensitatea antrenamentelor contează în scăderea riscului de mortalitate aferent sedentarismului. Aşadar, activitatea fizică moderată până la viguroasă include orice tipuri de exerciţii care cresc ritmul cardiac și ritmul respirator. Nu tipul de activitate determină AFMV, ci modul în care se desfășoară activitatea. Multe tipuri de activitate fizică pot fi clasificate ca AFMV, în funcție de cât de intense sunt, inclusiv treburile zilnice, sporturile și activitățile conexe. Aşadar, activităţi precum jogging, mers rapid, ciclism, dans și drumeții montane, atât timp cât cresc ritmul cardiac şi respiraţia, sunt plăcute şi durează minim 22 de minute pe zi, pot reduce riscurile sedentarismului.