Curmalele sunt fructe exotice, originare din Maroc, care se găsesc în comerţ sub formă deshidratată. Au un conţinut ridicat de zaharuri naturale şi alţi micronutrienţi, cu un gust dulce intens şi uşor caramelizat. Curmalele sunt, de asemenea, foarte sănătoase, atât timp cât sunt consumate cu moderaţie.
Curmalele – informaţii nutriţionale
Două curmale din soiul Medjool conţin 14% din doza zilnică recomandată (DZR) de carbohidraţi, 12% din DZR de fibre, 8% din DZR de vitaminele B5, B6, potasiu, câte 6% din DZR de magneziu şi mangan şi câte 2% din DZR de calciu, respectiv fier. De asemenea, curmalele sunt bogate în polifenoli.
Curmale – beneficii pentru sănătate
Curmalele pot înlocui cu succes zahărul din alimentele dulci, pot fi adăugate în bolul cu cereale de la micul dejun sau pot constitui o gustare, alături de alte fructe uscate, nuci şi sâmburi. Satisfac pofta de dulce şi aduc un plus de fibre, vitaminele B5, B6, magneziu şi fier în alimentaţie.
Curmalele au un conţinut mare de fibre alimentare, ce contribuie la senzaţia de saţietate şi la o digestie optimă. În plus, alături de polifenoli (compuşi antioxidanţi), curmalele susţin sănătatea microbiomului intestinal şi încetinesc proliferarea celulelor canceroase la nivelul colonului.
Potasiul este un mineral esenţial pentru funcţionarea inimii, a musculaturii şi a sistemului nervos, iar curmalele pot asigura un procent important din acest electrolit, pentru a menţine un ritm cardiac normal şi un nivel optim de energie.
Avertizări: din cauza conţinutului bogat de zahăr, potasiu şi alţi nutrienţi, curmalele trebuie consumate cu moderaţie, pentru a preveni creşterea în greutate, complicaţiile ce pot apărea în cazul problemelor renale şi eventuale alergii.
Reteta în caseta
Brioșe festive delicioase, fără zahăr
Ingrediente:
175 g făină integrală
1 linguriţă de scorţişoară pudră
½ linguriţă de nucşoară + cuişoare măcinate
1 linguriţă praf de copt + 1 praf de sare
5 curmale mărunţite
1 linguriţă de coajă de lămâie rasă
120 ml lapte vegetal (migdale sau orez)
20 g ulei vegetal (cocos sau sâmburi de struguri)
2 ouă
2 banane bine coapte, pisate
1 mână de sâmburi de nucă
Preparare:
Porniţi cuptorul la 170°C sau la nivel minim. Tapetaţi formele de brioşe cu hârtie de copt şi lăsaţi-le deoparte. Amestecaţi ingredientele uscate într-un castron şi pe cele umede în altul, omogenizând bine fiecare dintre categorii. Adăugaţi ingredientele uscate peste cele umede şi amestecaţi. Turnaţi compoziţia în formele de brioşe, umplând doar 2/3 din fiecare formă, pentru a permite creşterea aluatului, iar apoi presăraţi nucă deasupra. Coaceţi timp de 20-25 de minute, lăsaţi să ajungă la temperatura camerei şi serviţi-le. Poftă bună!