
Natura este cel mai bun doctor, dar și cel mai bun profesor. Dacă studiem atent ce se întâmplă în natură în fiecare anotimp, vom observa că și noi avem nevoie de schimbări similare în organismul nostru. Primăvara înseamnă curățare, regenerare, reînnoire. În corpul uman, organul responsabil de detoxifiere și cu capacitate proprie de regenerare este ficatul.
Iată câteva recomandări pentru a-ți menține ficatul sănătos pe tot parcursul primăverii.
Schimbă-ți alimentația! Încearcă plantele primăverii
„Hrana să vă fie medicament”, spunea Hipocrate, părintele medicinei, acum 2.500 de ani. El afirma că majoritatea bolilor încep în intestin și că, dacă oamenii ar învăța să mănânce sănătos, multe probleme de sănătate ar dispărea.
Plantele sezoniere de primăvară care îmbunătățesc funcția hepatică sunt: urzicile, leurda, păpădia frunze, cresonul, untișorul, loboda, spanacul, ceapa verde, usturoiul verde, ștevia, măcrișul etc.
Toate acestea îmbunătățesc funcțiile hepatice și susțin sănătatea întregului organism. Au rol în detoxifierea și remineralizarea organismului după sezonul rece, în care alimentația a fost hipercalorică și bazată mai mult pe carne, iar mișcarea a fost limitată.
E timpul să faci mai multă mișcare
În timpul sezonului rece, mulți dintre noi ne-am redus activitatea și ne simțim încordați și leneși. Primăvara este un moment minunat pentru a ne activa și a începe să facem mai multă mișcare.
Ce înseamnă mai multă mișcare?
Orice tip de mișcare este mai bun pentru sănătate decât statul pe scaun sau canapea.
Mergi mai mult pe jos, în ritm alert dacă este posibil. Fă plimbări lungi, aleargă sau mergi la sală.
Nu uita să începi ușor și să îți crești treptat activitatea. Mișcarea aduce rapid o stare de bine organismului, dar trebuie să fii atent să nu te accidentezi, mai ales dacă nu ai făcut mișcare în mod susținut până acum.
Relaxează-te și dormi suficient
Dacă vrei să te menții sănătos, este timpul să ții cont zilnic de regula celor 3 opt: 8 ore de muncă, 8 ore de relaxare și 8 opt ore de somn.
Somnul de bună calitate este important pentru regenerarea corpului, dar mai ales pentru ficat.
Ficatul este cel mai activ metabolic între 1 dimineața și 3 dimineața. Dacă te trezești în acest interval, poate fi un semn că ficatul tău nu reușește să își îndeplinească toate funcțiile .
Pentru a avea un somn de cea mai bună calitate, încearcă să adormi la ora 22 cel mai târziu și trezește-te mai devreme dacă ai nevoie să fii activ dimineața.
Cel mai bun protector hepatic este stilul tău de viață!
Nu uita, totuși, să mergi periodic la medic pentru verificarea stării de sănătate.