Uleiurile aromate sunt intotdeauna binevenite! Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, busuiocul, menta, patrunjelul si feniculul sunt accesibile in stare proaspata indiferent de anotimp si asteapta doar sa fie recoltate. Pregatirea uleiurilor aromate si a celor condimentate este foarte simpla. Sarcina principala este preluata de natura, trebuie doar sa aveti putina rabdare.
Uleiurile alimentare si ierburile aromatice formeaza o pereche ideala: ierburile contin uleiuri eterice si substante aromate liposolubile, iar uleiurile alimentare detin capacitatea de preluare a acestor substante volatile si de a le conserva intr-o anumita masura. In plus, vitamina E pe care o regasim in uleiuri, creste perioada de valabilitate a acestora, fiind un antioxidant natural. Uleiurile de baza potrivite sunt cele de floarea soarelui, de porumb, de sofranel, de rapita sau de soia. Acestea au un gust relativ neutru si pot fi aromatizate cu orice ierburi. Ingrediente de tipul cojilor de lamaie, de limeta sau ciuperci uscate se potrivesc foarte bine cu uleiul din samburi de struguri. Ierburile puternic aromate cum ar fi menta, oregano, maghiranul, rozmarinul, cimbrul, busuiocul, ardeiul iute, frunzele de dafin si usturoiul se completeaza in mod armonios in ulei de masline presat la rece.
Ingrediente de calitate pentru uleiuri aromate
Ierburile de gradina trebuie sa fie proaspat culese. Si condimentele cum ar fi boabele de piper, cuisoarele si scortisoara trebuie sa fie folosite inainte de a fi depozitate de mai bine de o jumatate de an in bucatarie. Ierburile congelate nu reprezinta o alternativa: au pierdut deja prea mult din substantele aromate si pe langa faptul ca nu mai au o culoare apetisanta, nu mai au nici un gust prea placut. Nici ierburile uscate nu sunt recomandate.
Pasii necesari
Este foarte importanta folosirea ingredientelor de calitate. Ierburile trebuie spalate si uscate cu grija, prin tamponare, deoarece umiditatea ramasa ar putea da uleiului un aspect neclar. Ierburile lemnoase cum sunt cimbrul, rozmarinul sau salvia trebuie strivite usor inainte pentru a creste cantitatea de arome degajate. Ierburile si condimentele trebuie introduse intr-o sticla curata si uscata, care poate fi inchisa ermetic, iar uleiul ales va trebui turnat pana la umplerea completa a sticlei.
Dupa doua – trei saptamani uleiul este aromatizat. Apoi trebuie sa-l strecurati, folosind un filtru de cafea. Aplicati o eticheta pe noua sticla (denumirea uleiului si data de fabricatie) si uleiul poate fi folosit. Folositi o cantitate de ulei pe care o puteti consuma in maxim trei luni. De asemenea, va recomandam sa pastrati uleiurile obtinute in frigider.
Sugestii de retete
• Ulei cu patrunjel: Introduceti 1 legatura de patrunjel (50-75 grame) si 1 lingurita de sare in 100 ml de ulei de samburi de struguri sau ulei de sofranel. Uleiul cu patrunjel este potrivit pentru orice tipuri de salate verzi sau in amestec cum ar fi cea de rosii. De asemenea este potrivit si pentru fileurile de peste prajit.
• Ulei cu ardei iute: Aveti nevoie de 3 ardei iuti, curatati de seminte si tocati marunt. Adaugati 100ml de ulei de soia. Acest ulei este foarte potrivit daca pregatiti Chili con Carne (carne condimentata), preparate asiatice sau marinate pentru gratare.
• Ulei pentru preparate la gratar: Pentru o marinata foarte gustoasa adaugati o ramurica de rozmarin, oregano, maghiran, cimbru, salvie, un catel de usturoi (decojit), un ardei iute, boabe de mustar si coriandru in 100ml de ulei de masline.
Asezati carnea in marinata pregatita si lasati-o la aromat timp de o ora inainte de a o aseza pe gratar. Puteti adauga si branza de capra pe care o puteti praji in folie de aluminiu. Uleiul se potriveste foarte bine cu preparatele de miel. Atentie: scurgeti foarte bine carnea inainte de a o aseza pe gratar!
Uleiuri aromate pentru sotare
Adaugati o ramurica de cimbru, salvie, rozmarin cu sau fara flori, o frunza de limba mielului, frunza de dafin, un catel de usturoi (decojit), o lingurita de boabe de piper in 100ml de ulei de masline. Acest ulei este potrivit pentru toate preparatele sotate. Incercati si alte combinatii: amestecurile noi va vor oferi noi experiente gustative. Da-ti frau liber imaginatiei!
Ne bucuram sa iti oferim sfaturi medicale si informatii esentiale pentru alimentatia ta si a familiei tale! Speram ca acest articol te-a ajutat sa introduci in alimentatia zilnica elementele de care organismul tau are nevoie.
Posteaza un comentariu despre acest articol si spune-ne si cat de utile au fost informatiile despre uleiurile aromate!