Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Cum prevenim formarea de calculi

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 30 Oct. 2024
Cum prevenim formarea de calculi

Calculii sunt mici formațiuni solide care se dezvoltă în diferite părți ale corpului, cum ar fi rinichii, vezica urinară sau vezica biliară. Sunt compuși din minerale și săruri precum fosfat sau oxalat de calciu, care se cristalizează și se acumulează în organe sau în ţesuturi, cauzând disconfort, durere şi chiar infecţii.

Unde se formează calculii şi cum îi recunoaştem

Calculii se dezvoltă cel mai frecvent la nivelul sistemului urinar. Pietrele la rinichi se formează din acumularea de minerale de calciu, provocând dureri severe în zona lombară și posibil sânge în urină. Calculii vezicii urinare apar ca urmare a urinării incomplete sau a unui dezechilibru mineral, provocând urină tulbure, posibil cu sânge și durere locală. Pe de altă parte, bărbații în vârstă sau de vârstă mijlocie pot avea uneori pietre la prostată. De obicei, acestea nu provoacă simptome, dar se pot infecta, inflamând prostata și determinând probleme urinare, iar atunci se impune tratament medicamentos.

Mucoasele din cavitatea bucală şi gât pot dezvolta, la rândul lor, calculi. Astfel, pietrele glandelor salivare pot provoca inflamaţii şi durere, deoarece blochează canalele salivare. La nivelul gâtului, mici formaţiuni andurate se formează pe amigdale din cauza acumulării de resturi alimentare, piele moartă şi alte particule, determinând durere în gât, halenă şi inflamaţia amigdalelor. Ambele tipuri de calculi pot fi eliminate prin periaj, clătirea cu apă de gură şi gargară cu apă sărată.

Vezica biliară poate fi afectată de apariţia calculilor. Aici, colesterolul, alături de bilirubină, formează mici pietricele, care nu cauzează durere decât atunci când cresc în dimensiuni. Uneori, pietrele din vezica biliară trec în pancreas. De aici pot fi eliminate natural sau, dacă sunt de dimensiuni mai mari, pot cauza inflamaţia pancreasului, provocând febră, puls rapid, greață și dureri abdominale după mese, ce iradiază spre spate. În ambele cazuri, medicul poate decide efectuarea unei intervenţii chirurgicale pentru eliminarea bilei ori a pietrelor la pancreas.

Flebolitele sunt calcificări, cel mai frecvent asimptomatice, ale venelor. Acestea apar, de obicei, în regiunea pelviană, fiind cauzate de fluxul de sânge lent sau stază, ducând adesea la cheaguri calcificate.

Cum prevenim formarea de calculi

Indiferent de locul unde se dezvoltă, calculii pot fi preveniţi prin hidratare optimă (1,5 – 2 litri de lichide pe zi), limitarea consumului de sare la ½ sau maxim o linguriță de sare pe zi, o dietă echilibrată, bogată în fibre şi săracă în proteine animale, dulciuri şi oxalaţi (spanac, sfeclă, fructe de pădure, cartofi dulci, soia, nuci, ciocolată și ceai) şi o bună igienă orală.

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități