-crop_715_458.webp)
Ultimele generaţii de ceasuri inteligente (smartwatch) pot detecta semnale vitale precum puls, impulsurile electrice ale inimii, nivelul de stres sau procentul de oxigen din sânge. Cât sunt de sigure aceste măsurători şi când este cazul să mergem la medic?
Electrocardiograma (ECG) efectuată la încheietura mâinii
În cabinetul medicului, ECG-ul înregistrează activitatea electrică a inimii și este esențial pentru diagnosticarea și monitorizarea fibrilației atriale, dar și a altor afecțiuni cardiace. Electrocardiograful dispune de 12 electrozi, pe care medicul îi plasează direct pe piele: pe piept, mâini şi picioare, pentru o imagine detaliată a ritmului cardiac. Rezultatele sunt interpretate, apoi, de cardiolog.
Spre deosebire de electrocardiograf, ceasurile inteligente sunt prevăzute cu un singur electrod, dar şi cu multe alte tipuri de tehnologii inovative complementare: senzori optici pentru puls, senzori de analiză a impedanței bioelectrice sau de monitorizare a tensiunii arteriale. În plus, ceasurile produse de companii precum Apple, Samsung, Fitbit sau Garmin pot monitoriza activitatea cardiacă pe termen lung, şi nu doar timp de 30 de secunde, cât durează ECG-ul medical. Pe lângă efectuarea ECG-ului, un smartwatch foloseşte și algoritmi de calcul pentru a detecta anumite tipuri de aritmii, în special fibrilația atrială.
Avantajele monitorizării personalizate
Investigaţiile clasice pornesc de la simptomele pacienţilor şi ECG efectuat în cabinetul medicului şi pot fi viciate de o multitudine de factori, precum: apariţia simptomelor în momente izolate, care nu pot fi replicate cu exactitate, emoţie şi teamă, care pot altera citirile aparatelor. Dispozitivele purtabile, însă, oferă o monitorizare personalizată şi pot identifica o problemă cardiacă atunci când aceasta se întâmplă, făcând mai uşor şi mai sigur procesul de diagnosticare. În funcţie de rezultat, ceasul poate alerta purtătorul, care se va adresa medicului pentru o investigaţie competentă.
Limitările monitorizării inimii la încheietura mâinii
În general, citirile produse de smartwatch-uri sunt corecte, însă pot exista şi unele limitări, precum: inexactitatea la ritmuri cardiace mari, de peste 120 bpm, frecvente în episoadele de fibrilaţie atrială, conducând atât la rezultate fals-pozitive, cât și fals-negative. Ceasurile monitorizează impulsurile electrice ale inimii prin intermediul aplicaţiilor ECG la fiecare 2 ore sau la activare, însă aceasta nu este o funcţie continuă. Precizia citirilor poate varia în funcție de factori externi precumi: culoarea pielii, prezența tatuajelor, potrivirea ceasului la încheietură sau activitatea fizică intensă înainte de citire.