Efectele adverse ale sorelui și ale radiațiilor ultraviolete asupra pielii sunt cunoscute, de la arsuri superficiale, până la cancer de piele. Ochii prezintă o extra-sensibilitate, având nevoie de o protecție superioară pentru a evita apariția sau avansarea diferitelor afecțiuni generate de razele UV: degerescența maculară sau cataractă. Această protecție este oferită exclusiv de către ochelarii de soare, motiv pentru care alegerea corectă a unei perechi este extrem de importantă.
Criterii pentru o alegere corectă
100% UV. Alegeți ochelari de soare pe care se află marcajul 100% UV. Aceștia sunt singurii care vă oferă protecția maximă împotriva luminii ultraviolete UVA și UVB, cea de-a doua fiind responsabilă pentru arsuri și cancer.
Mărimea lentilelor contează. Cu cât lentilele sunt mai mari, cu atât ele blochează mai mult din razele solare, ce au tendința de a pătrunde pe deasupra sau prin lateral. Există multe modele interesante de ochelari de soare cu lentile de dimensiuni mari.
Culoarea este importantă în anumite cazuri. Culoarea închisă a lentilelor nu oferă o protecție suplimentară împotriva razelor UVA și UVB față de una mai deschisă, ci mai mult contrast. O lentilă brună sau neagră poate fi de ajutor în cazul persoanelor ce suferă de degenerescență maculară sau retinopatie diabetică, blocând aproximativ 95% din razele UVB și 60% din razele UVA.
Lentilele polarizate blochează reflexia luminii solare în șosea, apă, nisip sau zăpadă, însă nu sunt mai eficiente în oprirea razelor UV decât cele nepolarizate. De aceea se recomandă în special la condus, mersul cu bicicleta, în zonele costiere sau la munte, iarna.
Prețul nu este o dovadă a calității ochelarilor de soare. Căutați ochelari de soare de calitate, marcați 100% UV și vor fi la fel de eficienți, indiferent de preț.
Important!
Copiii au nevoie de ochelari de soare, începând cu vârsta de 6 luni. Efectele negative ale radiațiilor UVA și UVB se cumulează de-a lungul vieții unei persoane, așadar este necesar să îi învățați pe cei mici să poarte ochelari de soare într-un mod corect.
În cazul în care purtați ochelari de vedere, aceștia vă pot proteja împotriva razelor UV dacă sunt cu lentile heliomate. Trebuie să discutați cu medicul oftalmolog, pentru a vă recomanda cea mai bună variantă de îngrijire a vederii.
Purtarea ochelarilor de soare trebuie să fie confortabilă, aceștia nu trebuie să vă strângă sau să vă incomodeze la clipire. De asemenea, forma ochelarilor trebuie să vă avantajeze fizionomia. Întotdeauna, probați ochelarii de soare pe care doriți să îi achizitionați.