Nucile, având acea formă a lor care seamănă cu un creier în miniatură, conţin o multitudine de compuşi polifenolici cu rol antioxidant, acizi graşi esenţiali Omega-3 benefici pentru funcţionarea optimă a creierului şi a sistemului cardiovascular, sunt şi un excelent promotor al memoriei. Alături de alte oleaginoase (sâmburi), precum nucile pecan, caju, fisticul, migdalele şi alunele de pădure, consumul de nuci contribuie la menţinerea şi îmbunătăţirea memoriei, conform cercetărilor care studiază impactul nutriţiei asupra prevenţiei declinului cognitiv.
Ce spun studiile despre nuci şi creier
Îmbătrânirea populaţiei şi avansul lent al diversificării tratamentelor medicamentoase ce vizează declinul cognitiv, pun presiune pe metodele preventive. Studiile au demonstrat că mişcarea fizică, exerciţiile cognitive şi pentru memorie, precum şi nutriţia joacă un rol important în prevenţia şi întârzierea momentului instalării diferitelor tipuri de demenţă şi degradare a creierului. Dintre alimentele cu un astfel de impact major, se numără nucile şi alţi sâmburi, anumite mirodenii, peştele gras, fructele şi legumele proaspete, toate acestea fiind bogate în polifenoli şi alţi compuşi bioactivi cu rol antioxidant şi antiiflamator.
Un studiu recent, publicat în anul 2023, realizat cu participanţi adulţi, sănătoşi, cu vârste între 60 şi 70 de ani, având indexul masei corporale între 25 şi 35, supraponderali şi obezi, a evaluat efectul consumului a 60 de grame de mix de nuci şi sâmburi cruzi pe zi asupra creierului. Au fost analizate date despre funcția vasculară a creierului, funcția endotelială – cheie pentru coagularea sângelui și trecerea fluidelor și electroliților din sânge în țesuturi, rigiditate arterială, microvasculatura retiniană şi performanța cognitivă, la 8 şi la 16 săptămâni.
Studiul a descoperit că un consum zilnic de nuci, caju, alune de pădure şi fistic, toate crude şi nesărăte, a crescut fluxul sanguin în diferite zone ale creierului, inclusiv la nivelul lobului frontal stâng, al cortexului prefrontal bilateral și al lobului frontal. De asemenea, ca urmare a consumului de nuci şi sâmburi cruzi participanţii au beneficiat de o îmbunătățire a funcției endoteliale periferice, reducerea rigidităţii arteriale și îmbunătățirea microvascularizării retinei. În plus, după ce au consumat nuci, participanții și-au putut aminti cu 16% mai multe cuvinte într-un test de memorie verbală.
În ciuda limitărilor de timp şi de format al studiului, acesta deschide noi posibilităţi către înţelegerea importanţei consumului mixt de sâmburi şi nuci crude şi nesărate pe termen lung, ca parte a unei diete sănătoase, cu efecte benefice asupra funcției vasculare a creierului.