Modul in care parintii se raporteaza la alcool influenteaza in mod semnificativ consumul de alcool din randul adolescentilor. Acest rezultat a fost demonstrate de un studiu pe termen lung realizat de Casa de Sanatate DAK, Germania, care a prezentat concluziile publicului larg in Berlin, saptamana trecuta. Copiii in varsta de 12 ani ai caror parinti obisnuiesc sa consume regulat alcool, sunt predispusi unui risc de trei ori mai mare de a consuma alcool in exces la varsta maturitatii, comparativ cu copiii care provin din familii in care nu se consuma alcool.
"Studiul nostru a demonstrat ca in cazul consumului de alcool in exces, comportamentul parintilor are o influenta mult mai mare decat se banuia pana in prezent", a declarat Reiner Hanewinkel, directorul Institutului pentru cercetarea terapeutica si sanatate (IFT-Nord). Acesta a studiat evolutia consumului riscant de alcool timp de peste noua ani.
Casa de Sanatate DAK a apelat la mii de parinti si le-a solicitat acestora sa discute cu proprii copii cu varste intre 12 si 17 ani, si sa obtina raspunsuri cu privire la consumul de alcool. Astfel, 21% dintre parinti sunt ingrijorati de consumul de alcool al propriilor copii. Cu toate acestea, aproximativ o treime din parintii interogati (32%) au demonstrat personal un comportament riscant in ceea ce priveste consumul de alcool.
In randul tatilor, proportia este chiar mai mare, respectiv de 39%. Aproximativ un sfert (23%) dintre parinti declara un consum de alcool in exces cel putin o data pe luna.
Acest comportament are urmari si pentru copii, declara dl. Hanewinkel, expert in prevenirea si dependente: "In cazul unui consum semnificativ de alcool in randul parintilor, creste si riscul excesului de alcool in randul copiilor." In ciuda cifrelor in scadere, consumul de alcool ramane in continuare una dintre cele mai mare probleme la nivelul politicilor de sanatate.
Potrivit studiului condus de dl. Hanewinkel si de colegii acestuia din cadrul IFT-Nord, pentru evitarea dezvoltarii unei dependente, este importanta amanarea cat mai mult a experientelor care presupun si consumul de alcool. Tinerii de 12 -13 ani care au fost deja expusi la astfel de experiente, in calitate de adulti tineri sunt expusi unui risc de 55% mai mare pentru dezvoltarea unui comportament riscant in ceea ce priveste consumul de alcool. Tinerii de aceeasi varsta care insa pana la 13-14 ani nu au avut nici o experienta legata de consumul de alcool, sunt expusi unui risc semnificat mai mic, respectiv de doar 46% de a dezvolta un comportament problematic in ceea ce priveste consumul de alcool la maturitate.
Studiul arata cat de importanta este clarificarea cat mai timpurie cu privire la riscurile si pericolele pe care le implica un consum exagerat de alcool.