Dietele ce se bazează pe legume proaspete previn boli cardiovasculare, hepatice, renale, precum și obezitatea. De asemenea, menţin sănătatea sistemelor imunitar, nervos şi osos. Conservarea prin fermentare aduce noi beneficii: păstrează nutrienţii esenţiali din alimente, adăugând elemente probiotice, prelungind durata de viaţă, şi conferind texturi şi arome noi preparatelor.
Procesul de fermentare
Conservarea alimentelor prin fermentare este o practică străveche, întâlnită în culturile din întreaga lume. Fermentarea este un proces natural prin intermediul căruia, în lipsa oxigenului, microorganisme precum drojdiile şi bacteriile lactice transformă zahărul şi amidonul în alcool sau acizi – conservanţi naturali. Prin fermentare se produc şi bacterii precum lactobacillus – probiotice cu rol important în sănătatea sistemelor digestiv şi imunitar. Procesul de fermentare este unul anaerob, şi are nevoie de: apă, nutrienţii din aliment, sare şi absenţa oxigenului.
Alimente fermentate sunt: murăturile preparate în saramură (varză murată, varză kimchi, gogonele, castraveţi, conopidă, măsline), produse lactate şi brânzeturi (kefir, iaurt, brânză maturată), băuturi (ceai kombucha, bere, vin, şi chiar pâinea făcută cu maia).
Măsuri de siguranţă
Fermentarea corectă a alimentelor este sigură pentru sănătatea sistemului digestiv întrucât bacteriile din familia Lactobacillus, utilizate inclusiv în industria alimentară, produc acid lactic ce atacă şi distruge patogenii care cauzează boli de origine alimentară. Este important să fie respectate reţetele şi regulile de igienă: mâinile, legumele şi ustensilele să fie spălate şi igienizate. În plus, legumele trebuie să fie proaspete, sarea neiodată şi fără agenţi antiaglomeranţi, în cantitatea specificată în reţetă. Recipentul trebuie să fie din sticlă sau plastic suficient de mare pentru ca saramura să acopere alimentele şi greutatea ce le va ţine scufundate. Temperatura trebuie să fie cât mai scăzută, pentru a preveni alterarea preparatului.
Atunci când cumpăraţi alimente fermentate, asiguraţi-vă că nu conţin zahăr, conservanţi sau alte ingrediente adăugate.
Beneficii pentru sănătate aduse de fermentare
- Probioticele produse în timpul fermentației susţin echilibrul florei intestinale, și pot atenua unele probleme digestive.
- Multe alimente fermentate sunt bogate în vitamina C, fier și zinc, plus probiotice, ce contribuie la un sistem imunitar mai puternic.
- Fermentarea ajută la descompunerea substanțelor nutritive din alimente, sau la distrugerea antinutrienţilor (lactoză, fitaţi, lectine), făcându-le mai ușor de digerat şi facilitând absorbţia de nutrienţi.