"Fiecare se mișcă, simte, gândește, vorbește într-un mod specific imaginii pe care și-a creat-o despre sine de-a lungul vieții. Pentru a schimba felul și modul acțiunilor noastre, trebuie mai întâi să schimbăm imaginea pe care o avem despre noi." - Moshe Feldenkrais
Fizicianul Dr. Moshe Feldenkrais (1904-1984) este întemeietorul exercițiilor fizice Feldenkrais. Acestea combină cunoștințele sale despre artele marțiale din estul îndepărtat (Judo, Jiu-Jitsu) cu cele din domeniul fizicii, mecanicii, electrotehnicii cât și cele de anatomie și psihologie comportamentală. Feldenkrais a declarat de la bun început că trăirile interne ale unei persoane sunt cele care dau măsura acțiunilor sale. "Acționăm potrivit imaginii pe care o avem despre noi". Termenul imaginii de sine cuprinde cele patru dimensiuni: simțuri, sentimente, gândire și mișcare.
Conceptul Feldenkrais
Conceptul Feldenkrais se bazează pe ipoteza că majoritatea persoanelor, încă din tinerețe, folosesc aceleași modele de mișcări în anumite situații, în mod inconștient. Spre exemplu: împreunați mâinile ca pentru rugăciune și observați care dintre degetele mari este așezat primul și care dintre degetele mici este așezat ultimul? Desfaceți acum mâinile și împreunați-le din nou, însă invers: dacă prima dată, degetul mare de la mâna stângă era primul și degetul de la mâna dreaptă ultimul, acum faceți exact invers. Majoritatea oamenilor se simt iritați de acest exercițiu, deoarece împreunarea inversă a mâinilor le conferă un sentiment straniu. De cele mai multe ori însă, mișcările cu care ne obișnuim nu au sens, deoarece scopul ar putea fi atins prin folosirea unui volum de forță mai mic, dar mai „inteligent”. Potrivit teoriei lui Feldenkrais, prin mișcările pe care le facem, influențăm atât starea noastră de spirit cât și pe cea sufletească. Și în acest caz este benefică renunțarea la modelele de mișcare învățate, detectarea și modificarea lor, deoarece pe termen lung aceste modele sunt dăunătoare.
Cine poate beneficia de pe urma cursului Feldenkrais?
Exercițiile fizice Feldenkrais sunt menite că ajute la detectarea și modificarea treptată a modelelor de mișcare deprinse. Prin terapia Feldenkrais învățăm să devenim mai mobili fizic, sufletește și spiritual. Metoda Feldenkrais se adresează tuturor – indiferent de vârstă, cunoștințe dobândite anterior sau constituției fizice. Exercițiile sunt deosebit de benefice în special pentru persoanele care suferă de crampe musculare, dureri de spate și articulații sau dureri de cap tensionate și care doresc să se relaxeze prin exerciții fizice. Mișcările Feldenkrais îmbunătățesc echilibrul persoanelor care suferă de scleroză multiplă și au un efect de eliberare de stres. Însă și cei care doresc să deprindă noi procese de mișcare, pot să profite de pe urma acestui concept. Prin procese de mișcări atente, participanții învață să controleze asimilarea personală, rafinarea sentimentului de conștientizare a propriului corp, câștigând mobilitatea și o stare de bine.
Exercițiile Feldenkrais
Feldenkrais poate fi practicat în grup ("Conștientizare prin mișcare") sau individual ("Integrare funcțională").
- "Integrarea funcțională" se referă la exercițiile realizate individual. Exercițiile sunt personalizate în funcție de fiecare individ în parte. Profesorii oferă indicații și sprijin însă nu arată modul „corect” de executare a mișcărilor. Sprijinul este menit să conducă la o îmbunătățirea a proceselor de mișcare. Terapiile individuale sunt deosebit de indicate pentru pacienții cu probleme grave de sănătate (victime ale accidentelor, pacienții cu suferințe cronice și cei cu paralizii spastice). Dat fiind faptul că indicațiile sunt oferite de profesor fără comunicare verbală, procesul este potrivit și pentru persoanele cu deficiențe de vorbire sau auz.
- "Conștientizare prin mișcare": Prin activitatea în grup, sunt oferite indicații cu privire la urmările mișcărilor în diferitele poziții, cum ar fi întins, culcat sau în picioare. Multe dintre orele de curs Feldenkrais se orientează în funcție de dezvoltarea mișcărilor infantile, cum ar fi rotirea, mersul de-a bușilea, așezarea, scularea, mersul, fuga. Astfel, există peste 15 poziții posibile între întins și ridicat, chiar și statul în cap, incluzând toate modelele de mișcare imaginabile.
Care sunt efectele exercițiilor Feldenkrais?
- Diminuarea tensiunii și a durerilor
- Îmbunătățirea încrederii în sine și a acceptării de sine
- Creșterea autonomiei și a sentimentului de responsabilitate
- Capacitate de învățare mai bună în toate domeniile (învățați să învățați)
- Deprinderea de modele de conștientizare și acțiune inaccesibile până în acel moment
- Recunoașterea și realizarea raporturilor de legătură
- Creșterea capacității de acțiune, a rezistenței, a stării de bine și a vitalității
- Creșterea flexibilității din punct de vedere fizic, spiritual și sufletesc
- mai bună economie a mișcărilor și a calității mișcărilor
Care sunt afecțiunile în cazul cărora aceste exerciții pot ajuta concret?
- Toate afecțiunile pe bază de stres
- Tensiuni în musculatura gâtului și a spatelui
- Scleroza multiplă
- Durerile de spate
Știm că îți plac noutățile medicale și de aceea, ne bucurăm să-ți oferim articole care să-ți completeze cunoștințele.
Scrie-ne un comentariu despre cât de utile au fost informațiile despre metoda Feldenkrais din acest articol.