Colagenul este o proteină esenţială a corpului uman şi animal, care acționează ca un adeziv sau ca un liant, furnizând rezistență țesuturilor precum piele, oase, articulaţii și țesuturi conjunctive. Colagenul menține integritatea pielii şi susține flexibilitatea articulațiilor, asigurând stabilitate şi libertate de mişcare. De asemenea, joacă un rol important în comunicarea intercelulară, răspunsul imun şi vindecarea ţesuturilor.
Odată cu înaintarea în vârstă, producția naturală de colagen scade, afectând aspectul pielii, sănătatea articulațiilor şi capacitatea organismului de a se vindeca în urma traumatismelor. Cu siguranţă aţi observat existenţa de suplimente alimentare şi produse cosmetice antirid ce conţin colagen. Dar care sunt sursele alimentare ce pot furniza această proteină organismului sau pot stimula producţia de colagen?
Alimente care stimulează producţia de colagen
Colagenul este sintetizat de către anumite celule din corp, denumite celule fibroblaste, din aminoacizi. Puteţi susţine producţia de colagen în organism prin consumul de alimente bogate în proteine, precum: carne de pasăre, peşte, brânză proaspătă, maturată şi iaurt, ouă, leguminoase (fasole, soia, linte, mazăre), migdale sau arahide.
Pe lângă aminoacizi, corpul utilizează şi alţi nutrienţi pentru a sintetiza și menține colagenul, de exemplu, vitamina C. Aşadar, consumul de fructe şi legume bogate în vitamina C este benefic atât pentru sistemul imunitar, digestie şi vitalitate, cât şi pentru sinteza de colagen. Acestea sunt: citrice, fructe de pădure, kiwi, mere, legume cu frunze verzi şi ardei roşu.
Alimente bogate în colagen
Colagenul este principala proteină aflată la nivelul ligamentelor, articulaţiilor şi ţesuturilor cu rol de liant: fascie, piele. Aşadar, se regăseşte, în primul rând, în alimente precum supe şi gelatine din carne şi picioare de porc, vită şi pasăre, ce conţin procente ridicate de piele, cartilagii şi articulaţii. Preparatele din peşte, cu piele şi oase, dar şi fructele de mare conţin cantități importante de colagen, acizi graşi Omega 3 şi zinc, utilizat, la rândul său, în sinteza acestuia.
Cum preveniţi pierderea de colagen
Pe măsură ce îmbătrânim, producția de colagen scade în mod natural, iar acest lucru este inevitabil. Totuși, factori precum fumatul, consumul excesiv de alcool şi zahăr și radiaţiile solare pot accelera pierderea acestei proteine, provocând îmbătrânirea prematură. Protejarea pielii cu cremă de protecție solară, evitarea expunerii excesive la soare și adoptarea unui stil de viață sănătos pot încetini pierderea colagenului şi apariţia efectelor asupra organismului.