Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie
,,Natura este cel mai bun doctor’’
Plantele ne furnizează prin fotosinteză oxigenul necesar respirației și vieții, iar prin structura și compoziția lor ne oferă nutrienții esențiali pentru sănătate.
Plantele sunt adevărate laboratoare vii, cu proprietăți deosebite de curățare, oxigenare și regenerare. Sucul obținut din frunzele proaspete ale plantelor este foarte bogat în săruri minerale, vitamine și clorofilă, fiind un excelent depurativ, antioxidant și remineralizant pentru organism.
Clorofila -aurul verde al sănătății
Clorofila - pigmentul verde al plantelor- este una din cele mai importante substanțe organice.
În administrarea internă, clorofila are proprietăți depurative, adsorbante (reține la suprafața sa toxine, având un rol detoxifiant major), tensioactive (proprietăți de curățare asemănătoare detergenților dar fără toxicitate pentru organismul uman - prin care clorofila curăță tubul digestiv), antioxidante, mineralizante, antianemice.
Clorofila este cea mai importantă sursă naturală de magneziu- mineral esențial pentru organismul uman. Are structuri asemănătoare hemoglobinei, acidul clorofilinic fiind o matrice pe baza căreia organismul uman poate construi hemoglobina, clorofila având astfel și un important rol antianemic. Este cunoscută expresia populară că ’’verdețurile de primăvară curăță și împrospătează sângele’’. Clorofila este, de asemenea, o sursă importantă de vitamina C și fibre solubile, enzime naturale, antioxidanți, vitamine și minerale.
Surse de clorofilă
Cele mai valoroase surse comestibile de clorofilă sunt frunzele și vlăstarii, care se recomandă să se consume în stare proaspătă (prin prelucrare termică sau prin uscare se pierde 80% din cantitate).
Plantele cu frunze de culoare verde închis (frunze de păpădie, năsturel, pătrunjel, untișor, mărar, ceapă verde, măcriș, spanac, leurdă, urzici etc.) conțin mai multă clorofilă decât cele de culoare mai deschisă (salată verde, varză, andive etc).
Persoanele care consumă regulat plante și legume cu frunze verzi
beneficiază de o stare bună de sănătate și vitalitate.