Depresia este o tulburare care implică modificarea dispoziției, lipsa interesului sau plăcerii pentru activități care în trecut erau considerate plăcute, modificări ale somnului, apetitului, sentimente de inutilitate, vinovăție.
Această stare patologică afectează considerabil capacitatea persoanei de a relaţiona cu alţi oameni şi de a face faţă provocărilor vieţii.
Tulburările depresive se pot manifesta sub forma unor episoade izolate, diferite ca severitate sau pot evolua sub forma unor acutizări repetate.
La unele persoane, depresia are un caracter cronic și continuă să se manifeste pe parcursul multor ani, fără ca simptomele să ajungă la un grad semnificativ de severitate.
În anumite cazuri, depresia poate să nu evolueze cu manifestări emoționale distincte ci doar cu tulburări somatice. În această situație, se află unele persoane care au diverse tulburări somatice, dar examenele clinice și de laborator nu pun în evidență modificările organice.
Sistematizând tulburările depresive după cauza lor, se disting trei tipuri de depresie:
- depresia psihogenă sau depresia reactivă (exogenă): este depresia determinată de factori externi, situaționali, de împrejurări ale vieții. Ea se declanșează ‘’pe fond nervos’’.
- depresia somatogenă - este depresia care apare ca rezultat al unei afecțiuni somatice (de exemplu, depresia în cancer);
- depresia endogenă: este forma de depresie determinată de factori constituționali. Ea nu este declanșată de evenimente de viață, ci se declanșează ‘’de la natură’’.