
Tot mai multe studii atestă faptul că alimentele ultraprocesate reprezintă un factor de risc major pentru boli cardiovasculare, diabet de tip 2, obezitate, cancer şi chiar demenţă. Pentru mai multă claritate asupra tipurilor de hrană, profesorul Carlos Monteiro, de la Centrul de Studii Epidemiologice în Sănătate și Nutriție din Sao Paulo, Brazilia, a elaborat o clasificare a alimentelor în funcţie de gradul de procesare, rezultând 4 grupe alimentare.
Sistemul de clasificare a alimentelor NOVA
Grupa 1. Alimente neprocesate sau minim procesate
Alimentele neprocesate, naturale, sunt părți comestibile ale plantelor (semințe, fructe, frunze, tulpini, rădăcini) sau ale animalelor (mușchi, organe, ouă, lapte), ciuperci, alge și apă, după separarea de natură, igienizarea, uscarea şi, după caz, prepararea termică pentru a deveni sigure pentru consum.
Grupa 2. Ingrediente culinare prelucrate
Ingredientele sunt uleiuri, unt, zahăr, miere şi sare. Ele reprezintă substanțe derivate din grupa 1 sau direct din natură prin procese precum: presare, rafinare, măcinare sau uscare, cu scopul de a putea fi utilizate în bucătărie sau în industria alimentară pentru a găti, condimenta sau conserva alimente şi băuturi. Cel mai frecvent, grupele 1 şi 2 sunt utilizate împreună în alimentaţia uzuală, proaspătă sau procesată.
Grupa 3. Alimente procesate
Alimentele procesate includ: legume şi fructe întregi sau pastă, conservate în sare sau în zahăr, carne şi peşte la conservă, brânzeturi, pâine proaspătă, sâmburi cu sare şi băuturile fermentate precum bere, cidru şi vin. Acestea au două sau trei ingrediente şi sunt produse în principal prin adăugarea ingredientelor din grupa 2 la alimentele din grupa 1, prin fierbere, coacere şi fermentare.
Grupa 4. Alimente ultraprocesate
Alimentele ultraprocesate sunt produse industriale, elaborate din substanțe extrase din alimente (uleiuri, zaharuri, proteine, amidon) sau din constituenți modificați (grăsimi hidrogenate, amidon modificat), dar și din ingrediente sintetizate în laborator: coloranți, arome și alți aditivi, care le conferă un gust intens și atractiv. Exemple: gustări ambalate, dulciuri și produse de patiserie, băuturi carbogazoase și dulci, produse congelate sau semipreparate, batoane proteice, carne procesată (mezeluri) și înlocuitori de carne, sosuri industriale.
A avea grijă de sănătate înseamnă a consuma cât mai rar produse din grupa 4, limitat produsele din grupa 2, inclusiv atunci când le includem în prepararea celor din grupa 3 și cât mai multe alimente din grupa 1. Aplicaţia Open Food Facts utilizează algoritmul NOVA şi ne poate indica ingredientele şi tipul de aliment, pe baza codului de bare.