Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Clasificarea alimentelor în funcție de gradul de procesare: ce mâncăm și cât de des?

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 24 Apr. 2025
Clasificarea alimentelor în funcție de gradul de procesare: ce mâncăm și cât de des?

Tot mai multe studii atestă faptul că alimentele ultraprocesate reprezintă un factor de risc major pentru boli cardiovasculare, diabet de tip 2, obezitate, cancer şi chiar demenţă. Pentru mai multă claritate asupra tipurilor de hrană, profesorul Carlos Monteiro, de la Centrul de Studii Epidemiologice în Sănătate și Nutriție din Sao Paulo, Brazilia, a elaborat o clasificare a alimentelor în funcţie de gradul de procesare, rezultând 4 grupe alimentare.

Sistemul de clasificare a alimentelor NOVA

Grupa 1. Alimente neprocesate sau minim procesate

Alimentele neprocesate, naturale, sunt părți comestibile ale plantelor (semințe, fructe, frunze, tulpini, rădăcini) sau ale animalelor (mușchi, organe, ouă, lapte), ciuperci, alge și apă, după separarea de natură, igienizarea, uscarea şi, după caz, prepararea termică pentru a deveni sigure pentru consum.

Grupa 2. Ingrediente culinare prelucrate

Ingredientele sunt uleiuri, unt, zahăr, miere şi sare. Ele reprezintă substanțe derivate din grupa 1 sau direct din natură prin procese precum: presare, rafinare, măcinare sau uscare, cu scopul de a putea fi utilizate în bucătărie sau în industria alimentară pentru a găti, condimenta sau conserva alimente şi băuturi. Cel mai frecvent, grupele 1 şi 2 sunt utilizate împreună în alimentaţia uzuală, proaspătă sau procesată.

Grupa 3. Alimente procesate

Alimentele procesate includ: legume şi fructe întregi sau pastă, conservate în sare sau în zahăr, carne şi peşte la conservă, brânzeturi, pâine proaspătă, sâmburi cu sare şi băuturile fermentate precum bere, cidru şi vin. Acestea au două sau trei ingrediente şi sunt produse în principal prin adăugarea ingredientelor din grupa 2 la alimentele din grupa 1, prin fierbere, coacere şi fermentare.

Grupa 4. Alimente ultraprocesate

Alimentele ultraprocesate sunt produse industriale, elaborate din substanțe extrase din alimente (uleiuri, zaharuri, proteine, amidon) sau din constituenți modificați (grăsimi hidrogenate, amidon modificat), dar și din ingrediente sintetizate în laborator: coloranți, arome și alți aditivi, care le conferă un gust intens și atractiv. Exemple: gustări ambalate, dulciuri și produse de patiserie, băuturi carbogazoase și dulci, produse congelate sau semipreparate, batoane proteice, carne procesată (mezeluri) și înlocuitori de carne, sosuri industriale.

A avea grijă de sănătate înseamnă a consuma cât mai rar produse din grupa 4, limitat produsele din grupa 2, inclusiv atunci când le includem în prepararea celor din grupa 3 și cât mai multe alimente din grupa 1. Aplicaţia Open Food Facts utilizează algoritmul NOVA şi ne poate indica ingredientele şi tipul de aliment, pe baza codului de bare.

Ingerasul Pufy Puf propolis si echinacea spray, 20 ml, Dacia Plant
Ingerasul Pufy Puf propolis si echinacea spray, 20 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1550 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități