Venele varicoase sau varicele nu sunt doar inestetice, ci prezintă şi un potenţial risc pentru sănătate atunci când nu sunt tratate corespunzător. În plus faţă de efectuarea de exerciţii pentru picioarele cu varice, de aplicarea de geluri şi creme pentru facilitarea circulaţiei şi, în funcţie de amploare, de intervenţii estetice sau chirurgicale, persoanele care suferă de varice pot beneficia de ajutorul oferit de ciorapii compresivi.
Ce sunt ciorapii compresivi?
Ciorapii medicinali sau ciorapii compresivi sunt un dispozitiv medical, ce trebuie utilizat corect şi specific scopului pentru care a fost creat.
Șosetele și ciorapii de compresie sunt realizaţi, utilizând o tehnologie specială, pentru a exercita o presiune circulară constantă asupra gambei piciorului. Compresia ajută la menținerea fluxului sanguin și reduce simptome specifice precum inflamaţia, durerea şi senzaţia de picioare obosite.
Ciorapii compresivi sunt de mai multe tipuri, în funcţie de nivelul de compresie aplicată şi lungime. Principalele două categorii sunt: ciorapii de compresie preventivi (cu compresie de 3-15 mm Hg – milimetri coloană de mercur) şi cei terapeutici, cu 3 niveluri de compresie (clasa I – 15-20 mm Hg, clasa a II-a şi clasa a III-a – 20-40 mm Hg).
Ca lungime, puteţi alege şosete până la genunchi, ciorapi până la coapsă (pentru ambele picioare sau monocolant, pentru unul singur) sau ciorapi lungi tip pantalon. Fiecare dintre aceştia se găsesc şi în varianta cu vârf întreg sau decupat, precum şi într-o varietate mare de culori şi grosimi.
Ciorapii anti-embolie au un scop foarte specific, acela de a susţine circulaţia venoasă şi de a preveni formarea cheagurilor de sânge, fiind utili în special pentru pacienții imobilizaţi la pat.
Cum alegem ciorapii compresivi?
Alegerea unei perechi de ciorapi compresivi depinde atât de nivelul de compresie necesară pentru prevenţia sau ameliorarea varicelor, cât și de alte situaţii ce impun purtarea acestora. Dacă ciorapii de clasă superioară se vând pe bază de prescripţie medicală, în urma unui control sau ca urmare a unei intervenţii chirurgicale, cei preventivi sau de clasa I pot fi aleşi la recomandarea medicului sau a farmacistului.
Pentru o eficacitate optimă a ciorapului, se va efectua o măsurare a piciorului şi a bazinului înainte de achiziţie. Ciorapul trebuie să fie strâns pe picior, să nu prezinte cute şi nici să nu aplice o presiune prea mare.
Atenţie! Puteţi purta ciorapi de compresie o perioadă cât mai lungă din zi, însă dacă suferiţi de infecţie sau afecţiune cutanată ori de diabet şi circulaţie deficitară la nivelul picioarelor, ciorapii compresivi nu sunt recomandaţi.