Ciocolata, acest dulce irezistibil şi atât de versatil în forme şi nuanțe, vine la pachet cu o serie de beneficii, nebănuite, pentru sănătate. Cu cât tableta de ciocolată este mai intensă, în concentrație de 70% până la 85% cacao, cu atât efectele sunt mai substanțiale.
Valori nutritive
Ciocolata amăruie, căci despre ea discutăm, este bogată în vitaminele A, B1, B2, B3, E, luteină, fier, magneziu, zinc, fosfor, antioxidanți: flavonoizi şi polifenoli, şi diferiți fitonutrienți proveniți din boabele fructului de cacao. De aceea, se recomandă consumul de ciocolată cu concentrație mare de cacao, în detrimentul celei cu lapte sau al ciocolatei albe, care nu conține decât unt de cacao. Ciocolata amăruie mai conține grăsimi provenite din untul de cacao, carbohidrați, zahăr, fibre şi proteine, devenind un aliment cu conținut înalt caloric. Un consum moderat de ciocolată amăruie, de calitate bună, are o serie de benefice asupra sănătății, însă depăşirea a 20-30 de grame zilnic poate duce la dezechilibre.
Beneficii pentru sănătate
O inimă puternică şi sănătoasă. Boabele de cacao, datorită flavonoizilor, stimulează producția de oxid nitric în organism, ce determină dilatarea vaselor de sânge, îmbunătățind fluxul sanguin și scăzând tensiunea arterială. Studiile au arătat că efectele benefice ale ciocolatei negre asupra tensiunii arteriale sunt mai semnificative la persoanele în vârstă și la cei cu un risc mai mare de boli cardiovasculare. Compuşii polifenolici aflați în ciocolată pot contribui, de asemenea, la scăderea colesterolului de tip LDL şi la creşterea celui de tip HDL.
Ciocolata luptă împotriva inflamațiilor cronice din organism, datorită compuşilor săi antiinflamatori, putând acționa şi asupra reglării sistemului imunitar în afecțiuni precum artrită, diabet de tip 2 sau anumite tipuri de cancer.
Ciocolata neagră, cu cel puțin 70% cacao, ar putea fi recomandată în cazul diabetului. Concluziile cercetărilor sugerează că un consum moderat de ciocolată neagră, în fiecare zi, poate ajuta la scăderea nivelului de glucoză și la reducerea rezistenței la insulină.
Optimizarea funcționării creierului, datorată consumului de ciocolată neagră, poate conduce la prevenirea afecțiunilor neurodegenerative, precum bolile Alzheimer și Parkinson, la intensificarea funcțiilor memoriei şi a concentrării. De asemenea, conținutul bogat în antioxidanți, intensifică neuroplasticitatea creierului, sau capacitatea sa de a se reorganiza, în special ca răspuns la accidentări și boli.
Luteina, magneziul, vitaminele B şi E contribuie la sănătatea vederii şi a pielii, la inducerea unei stări de bine şi de relaxare.