Primăvara este anotimpul dedicat detoxifierii şi reînnoirii, în care avem tendința de a ne curăţa corpul de toxinele acumulate în timpul iernii, de a face mai multă mişcare şi a ne alimenta mai sănătos. Acest proces este unul fundamental în medicina tradițională chineză, în care primăvara este anotimpul dedicat ficatului, organ esenţial în procesul de detoxifiere, metabolismul grăsimilor, descompunerea carbohidraților și producerea de energie în organism.
Dacă luaţi în considerare o cură de detoxifiere, trebuie să ştiţi că organismul are propriul mecanism prin care elimină toxinele, iar acţiunile noastre trebuie doar să-l susţină. Alimentaţia sănătoasă şi exerciţiul fizic pot fi secondate de o hidratare corectă cu apă şi ceaiuri din plante, ce sprijină funcţionarea ficatului şi sunt bogate în polifenoli cu rol antiinflamator.
Detoxifierea cu ceaiuri din plante
- Ceaiul verde are un nivel ridicat de antioxidanți și vitamine, fiind o opţiune excelentă pentru hidratare în perioadele de detoxifiere. Ceaiul verde poate ajuta la reglarea metabolismului grăsimilor, prevenind acumularea de lipide în ficat. Puteţi consuma până la 3 căni de ceai verde, în prima parte a zilei, preparat cu apă fierbinte la 80° Celsius, infuzat timp de 3 minute, nu mai mult.
- Ceaiul de ghimbir este consumat în mod obișnuit în stările gripale şi în dureri în gât. Este, de asemenea, o băutură detoxifiantă deoarece contribuie la curățarea organismului. Adăugați turmeric, pentru proprietățile sale antiinflamatoare, și cardamom, pentru un gust exotic, și beți 1-2 căni pe zi.
- Ceaiul crud de lămâie, bogat în vitamina C, devine un veritabil ajutor în procesul de detoxifiere şi conferă un plus de energie atunci când aveţi nevoie. Stoarceţi o jumătate de lămâie la 1 litru de apă plată fierbinte, adăugaţi câteva feliuţe de ghimbir sau turmeric, puţin piper negru și 2 linguriţe de miere și beţi peste zi.
- Ceaiul de urzică, bogat în vitaminele A, C, D, E şi K, lecitină și antioxidanți, poate ameliora stresul și oboseala, este un excelent mineralizant, dar şi diuretic. Urzica stimulează imunitatea, poate scădea nivelul glicemic din sânge şi protejează sănătatea tractului urinar. Pentru început, consumaţi o cană de ceai de urzică pe zi.
- Ceaiul de păpădie este un bun hepatoprotector, revitalizant şi detoxifiant natural. Infuzia de păpădie susţine secreţiile tractului digestiv, combate constipaţia, eliminând toxinele acumulate la nivelul intestinului gros, şi reduce glicemia. Puteţi bea 1-2 căni de ceai de păpădie pe zi.
Atenţie! Ceaiurile din plante pot avea şi contraindicaţii, în funcţie de starea de sănătate, existența unor alergii sau a unei potenţiale sarcini. Discutaţi cu medicul dumneavoastră.