Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Cele mai frecvente 20 de mituri despre sanatate

15 Oct. 2014
Cele mai frecvente 20 de mituri despre sanatate

Subiectul sanatatii este mereu inconjurat de zvonuri, mituri si pareri. Vom incerca in cele ce urmeaza sa le clarificam pe cele considerate a fi cele mai frecvente si mai cunoscute. Vom diseca 20 de mituri si vom incerca sa facem lumina. Este adevarat ca vegetarienii traiesc mai mult? Cum pot fi tratate acufenele? Sforaitul este periculos? Bronzarea la solar protejeaza impotriva arsurilor solare? Iata raspunsurile noastre:

Petele albe ale unghiilor indica lipsa calciului 

Gresit. Petele albe observate in unghii si care dispar odata cu cresterea lor, nu indica o lipsa a calciului, a zincului sau a altor vitamine. Aceste pete se formeaza in urma unor lovituri sau a unor puncte de presiune in timpul manichiurii sau a unor bule de aer prinse in eponichium.

Morcovii sunt buni pentru ochi 

Fals. Morcovii reprezinta o sursa de vitamina importanta pentru ochi si anume vitamina A, betacarotenul. Cu toate acestea, in cantitati normale, aceasta nu influenteaza capacitatea noastra vizuala. Exista insa o substanta importanta pentru vedere, formata din proteine si vitamina A. Astfel ca vederea scotopica depinde intr-adevar de vitamina A. Deficitul de vitamina A este rar intalnit in tarile industrializate in comparatie cu cele in curs de dezvoltare.

Vegetarienii traiesc mai mult 

Fals. Unele studii sustin ca persoanele vegetariene traiesc mai mult. Cu toate acestea, longevitatea depinde nu atat de lipsa consumului de carne si a alimentelor de origine animala, cat de schimbarile de stil de viata adoptate odata cu acestea, si anume un stil alimentar mai sanatos, un consum mai mic de alcool, renuntarea la fumat si practicarea de sport. 

Alcoolul incalzeste 

Fals. Senzatia de caldura apare imediat dupa ce este consumat alcoolul, deoarece acesta provoaca o crestere a pulsului. Insa ca urmare a dilatarii vaselor de sange, tensiunea scade, astfel ca este afectata circulatia. Corpul se raceste imediat, astfel ca alcoolul are exact efectul opus.

Cititul la lumina slaba afecteaza ochii 

Gresit. Cititul in conditii slabe de lumina oboseste ochii, care se usuca si incep sa arda, astfel ca pe termen scurt, vederea aste afectata. Se recomanda evitarea conducerii autoturismului dupa astfel de momente. Insa dupa o scurta pauza, capacitatea vizuala revine complet.

Spanacul este sanatos deoarece contine foarte mult fier 

Fals. Spanacul constituie o leguma importanta care sprijina dezvoltarea musculaturii, a capacitatii vizuale si a cailor respiratorii. Insa continutul de fier este doar putin mai mare decat cel al ciocolatei. Mitul se datoreaza unei virgule plasate gresit. In urma cu peste 100 de ani, continutul de fier al spanacului a fost stabilit ca fiind 2,9 miligrame in 100 de grame de spanac, insa dintr-o eroare, rezultatul inregistrat a fost de 29 de miligrame, greseala propagata de-a lungul a generatii intregi.

Legumele proaspete sunt mai sanatoase decat cele congelate 

Fals. Daca legumele nu provin din gradina proprie sau de la taranii din vecinatate, puteti considera ca legumele congelate contin mai multe vitamine decat cele din supermarket. Legumele sunt transportate de regula de la distante mari, fiind depozitate timp indelungat. In plus, de cele mai multe ori sunt culese cand inca nu sunt coapte, in timp ce legumele congelate sunt recoltate coapte si congelate in mai putin de o ora de la recoltare. In aceste conditii, substantele vitale se descompun foarte incet.

Acufenele nu pot fi combatute 

Fals. Este importanta consultarea unui medic la primele senzatii de acufene (zgomote resimtite in urechi), mai ales atunci cand acestea nu dispar dupa un somn odihnitor sau dupa cateva ore. Atunci cand sunt prezente si alte simptome cum ar fi pierderea auzului sau senzatia de ameteala, va recomandam sa consultati un medic. Cu cat acufenele sunt tratate mai devreme, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari. Cele mai bune sanse de recuperare se inregistreaza in primele trei luni de la instalarea primelor simptome. 

Sforaitul este inofensiv 

Gresit. Sforaitul constituie o relatie completa intre respiratie si musculatura adormita a cavitatii nazale si faringiene. Atunci cand caile respiratorii se ingusteaza, se formeaza zgomotele specifice sforaitului. Exista cateva conditii anatomice predilecte cum ar fi polipii si amigdale marite, care accentueaza efectul.

Odata cu inaintarea in varsta, musculatura slabeste, fapt ce favorizeaza sforaitul. Persoanele care sforaie au uneori in somn pauze in respiratie (apnee in somn), timp in care respiratia este intrerupta timp de minim 10 secunde. Apeea in somn conduce la scaderea oxigenarii creierului si se poate asocia cu un somn agitat, neodihnitor dar si cu simptome diurne (tulburari de memorie si de concentrare, anxietate sau depresie) Daca episoadele devin frecvente poate fi afectata sanatatea intregului organism, in special inima si creierul, de  aceea este necesar un consult medical de specialitate. Sforaitul instalat in timpul racelii este insa inofensiv.

Bronzarea in prealabil la solar preintampina arsurile solare 

Fals. Bronzarea la solar nu este benefica in nici un caz. In solar se folosesc in special razele UVA. Acestea bronzeaza pielea, insa nu confera nici un fel de protectie impotriva arsurilor solare.In plus, radiaţiile UVA sunt responsabile de fenomenul de imbatranire prematura a pielii, scaderea imuntatii generale a organismului si cresterea riscului mutatiilor AND-ului celular cu aparitia cancerului de piele.

Parul ud provoaca raceala 

Fals. Parul ud in sine nu poate provoca raceala. Abia atunci cand virusii racelii se instaleaza in mucoasa nazala si a faringelui, parul ud poate facilita raceala, datorita efectului de racire pe care il are asupra corpului. Acelasi lucru este valabil si in cazul picioarelor reci. Circulati din mucoasa nazala scade, fapt ce conduce la uscarea lor, conditie ideala pentru instalarea virusilor racelii.

Grasimea incepe sa arda abia dupa 30 de minute de sport

Fals. Corpul incepe sa arda grasime, la putine minute dupa ce incepeti sa practicati sport. Inclusiv o simpla alergare de rezistenta este suficienta pentru a arde grasimea. Cu toate acestea, pentru o ardere semnificativa de grasimi, este necesar sa practicati un sport de anduranta timp de 30-45 de minute. Retineti: arderea grasimilor continua pentru scurt timp, inclusiv dupa incetarea activitatii fizice.

Nu beti apa dupa ce ati mancat fructe cu samburi  

Gresit. In trecut aceasta recomandare era partial adevarata, deoarece calitatea apei nu este cea cu care suntem obisnuiti astazi. Astfel, odata ajunse bacteriile in stomac, impreuna cu procesul de fermentare al fructelor, provocau neplaceri si dureri de burta.

Inotul este bun pentru spate

Gresit. Doar inotul pe spate este potrivit pentru statura si pentru spate. In timpul brasului, muschii paravertebrali se contracta, in special atunci cand capul este mentinut deasupra apei, fapt mai putin benefic pentru musculatura spatelui si pentru articulatia genunchiului. Sunt afectiuni ale scheletului si coloanei vertebrale care indica sau contraindica practicarea anumitor sporturi. Daca aveti probleme cu spatele cel mai indicat este sa consultati un medic specialist inainte de a va apuca de inot sau de practicarea altui sport.

Bauturile cu gheata sunt cele mai bune racoritoare 

Fals. Bauturile reci extrag o parte din energia corpului. Atunci cand consumam apa rece, spre exemplu, corpul incearca mai intai sa o incalzeasca la temperatura corpului inainte de a ajunge in esofag. Energia folosita incalzeste corpul mai mult decat ar putea bauturile reci sa il racoreasca. De aceea se recomanda sa consumati bauturi usor calde in timpul verii.

Ranile trebuie sa se vindece neacoperite 

Fals. Inclusiv medicii au crezut in acest mit vreme indelungata. A fost demonstrat insa ca aerul mai degraba usuca ranile. Ca urmare a formarii crustei, dupa vindecarea ranii este posibil cacicatricea ramasa sa fie mai mare. De aceea se recomanda sa acoperiti ranile cu un plasture. Celulele tesutului se vor vindeca fara a lasa in urma cicatrici.

Consumul de alimente la ore tarzii ingrasa 

Fals. Importanta este cantitate de calorii consumate intr-o zi. Daca balanta energetica este pozitiva, ati administrat mai multa energie decat ati consumat. In acest caz incepe formarea grasimii. In mod similar, o balanta energetica negativa indica o scadere a nivelului de grasime. Multe persoane evita sa manance seara, motivand activitatea gastrica. Stomacul produce zgomote specifice, fapt ce le tulbura somnul.

Cola este benefica impotriva diareii 

Fals. Cola este benefica doar pe termen scurt, deoarece reprezinta o sursa de hidratare si minerale, care se pierd ca urmare a diareii. Cofeina din cola stimuleaza rinichii, avand un efect diuretic, fapt ce conduce la o pierdere si mai mare de lichide. In plus, carboacizii stimuleaza intestinele deja afectate.

Febra musculara trebuie combatuta cu si mai mult sport 

Fals. Febra musculara este un simptom al suprasolicitarii acute. Durerile resimtite cu fiecare miscare sunt provocate de rupturi minuscule in tesutul muscular. Acestea pot evolua in inflamatii locale. De aceea, se recomanda sa evitati activitatile fizice pana la vindecarea febrei musculare. Practicarea sportului este mai placuta atunci cand nu este insotita de dureri.

Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1559 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități