Orele organelor
În medicina tradițională chineză, ciclurile de timp precum anotimpurile, fazele lunii sau ritmurile zilei joacă un rol foarte important, deoarece se pare că dețin un rol important asupra stărilor noastre, astfel că sunt luate în considerare atât în diagnosticare cât și în terapie. Un raport deosebit există între orele zilei și funcțiile diferitelor organe.
Pentru o vizualizare mai ușoară vă prezentăm mai jos un model pe baza unui ceas, din care reiese cum fiecărui organ îi sunt dedicate 2 ore în care acesta dispune de cel mai mare flux de energie, așadar este deosebit de activ însă și predispus tulburărilor. Atunci când disconforturile sunt resimțite mereu în aceeași perioadă a zilei, există posibilitatea prezenței unei afecțiuni la nivelul organului orei respective. Iată care sunt orele organelor:
Orele 3.00-5.00
Plămânii își încep activitatea: persoanele care suferă de insuficiență cardiacă se trezesc deseori în timpul nopții între orele 3.00 și 5.00 deoarece simt că nu au suficient aer. Apa din organism a ajuns în lobul pulmonar și plămânii lucrează la capacitate maximă. Organismul reacționează la această turație maximă.
Pielea funcționează ca subsistem al plămânilor deoarece joacă un rol deosebit în resimțirea temperaturii: celor afectați le este frig și senzația de rece îi trezește.
Orele 5.00-7.00
Intestinul gros își începe activitatea: multe persoane sănătoase au primul scaun al zilei între orele 6.00 și 7.00. Această regularitate depinde și de ora și de tipul mesei din ziua precedentă.
Orele 7.00-9.00
Ora stomacului: în aceasta perioadă, digestia se desfășoară optim, de unde și recomandarea de a lua un mic dejun regal. Persoanele cu tensiunea arterială scăzută înregistrează în jurul orei 11 o scădere a tensiunii pe care o pot combate cu un bol de supă sau un alt preparat ușor, sărat.
12 ore mai tărziu (19.00-21.00) stomacul nu mai funcționează aproape deloc. Hrana rămâne în stomac până a doua dimineață, iar cei în cauză se trezesc cu o senzație de sațietate. Acesta este motivul pentru care se recomandă evitarea consumului de alimente după ora 19.00, deoarece alimentele menținute la 37 grade Celsius timp de 12 ore pot fermenta și se pot altera.
Orele 9.00-11.00
Splina și pancreasul intră în acțiune: În acest interval, pancreasul funcționează la turații maxime și eliberează majoritatea cantității de enzime și fermenți. De aceea, aceasta este și ora celei mai înalte capacități de învățare. Examenele care se desfășoară în acest interval dispun de condiții ideale. Și intervențiile chirurgicale ar trebui să se desfășoare tot la această oră, deoarece enzimele previn infecțiile și accelerează vindecarea rănilor.
Orele 11.00-13.00
Perioada maximă a inimii: Dat fiind faptul că inima bate continuu timp de 24 de ore, aceste 2 ore funcționează ca timp de regenerare și ar trebui protejată în acest interval. Susținătorii bioritmului nu recomandă stresul psihic și fizic, operațiile în acest interval.
Orele 13.00-15.00
Stomacul plin. În această fază, intestinul subțire are nevoie de o circulație optimă a sângelui. Nu se recomandă o activitate musculară suplimentară în această perioadă, deoarece necesarul de sânge în periferii ar afecta digestia.
Orele 15.00-17.00
Vezica urinară funcționează la maxim: În acest interval eliminăm cea mai mare cantitate de urină.
Orele 17.00-19.00
Rinichii sunt foarte activi.
Orele 19.00-21.00
Sistemul circulator s-a încălzit: este timpul să ne odihnim și pentru organele principale să se relaxeze.
Orele 21.00-23.00
Regenerarea glandelor endocrine.
Orele 23.00-1.00
Ora de activitate maximă a vezicii biliare.
Orele 1.00-3.00
Ora de maximă activitate pentru ficat: alcoolul este descompus în această perioadă. Odată ce descompunerea este completă, cei mai mulți se trezesc deoarece glicemia din sânge a scăzut semnificativ ca urmare a procesului metabolic.
Inclusiv medicina clasică este familiarizată cu aceste fenomene. Astfel, medicii din secțiile de urgențe înregistrează un număr mai mare de cazuri de colici biliare la miezul nopții, mai multe episoade astmatice în primele ore ale dimineții și infarcturi înainte de prânz.