Kombucha este o băutură fermentată pe bază de ceai negru îndulcit şi o cultură simbiotică de bacterii și drojdii (SCOBY). SCOBY, denumit adesea „mamă” de kombucha, este o masă gelatinoasă de microorganisme bune, care inițiază procesul de fermentație. Pe măsură ce fermentația progresează, SCOBY transformă ceaiul îndulcit în kombucha prin producerea diferiților acizi, enzime și gaze. La finalul procesului, băutura devine dulce-acrişoară şi acidulată, cu aromă de ceai negru şi foarte răcoritoare.
Beneficii pentru sănătate ale consumului de kombucha
Kombucha este un produs de fermentație, generat de către o colonie de bacterii și drojdii, care creează o varietate de microorganisme benefice, inclusiv probioticele. Probioticele au un potențial cunoscut în susţinerea sănătăţii intestinale prin crearea unui echilibru bacterian, care sprijină descompunerea alimentelor și absorbția nutrienților. Microbiota intestinală este esenţială în detoxifiere şi în atenuarea unor probleme precum balonarea, constipația și indigestia.
Kombucha sprijină funcţionarea sistemului imunitar. Studiile sugerează că un microbiom intestinal sănătos, care poate fi influențat de consumul de probiotice din surse precum kombucha, poate ajuta la susținerea sistemului imunitar.
Kombucha conține antioxidanți, compuși polifenolici ce protejează organismul de stresul oxidativ și de daunele cauzate de radicalii liberi. Acest lucru poate limita inflamația cronică, responsabilă pentru probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și artrita. De asemenea, datorită conținutului său de vitamine din grupul B și a cantității mici de cofeină, kombucha poate conferi mai multă energie organismului. Din acest motiv, se va consuma doar în prima parte a zilei.
Un studiu recent a demonstrat faptul că un consum zilnic de aproximativ 240 ml de kombucha, timp de 8 săptămâni, a determinat scăderea nivelului glicemic la pacienţi cu diabet zaharat, de la 164 mg/dl la 116 mg/dl, fără a fi necesară schimbarea dietei. Explicaţia rezidă în existenţa anumitor compuși din kombucha, care pot avea capacitatea de a regla nivelul de zahăr din sânge.
Atenţie! Kombucha este o băutură ușor alcoolică, datorită procesului de fermentație. Conținutul de alcool al kombucha variază, de obicei, de la aproximativ 0,5% până la 3%. Este important să fiți conștienți de conținutul de alcool din kombucha, mai ales dacă aveți restricţii din considerente de sănătate, religie sau alimentaţie. De asemenea, studiile clinice despre această băutură sunt încă la început, aşadar discutaţi cu medicul dumneavoastră şi continuaţi tratamentul în curs.