Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Ce sunt micronutrientii?

19 May. 2017
Ce sunt micronutrientii?

Nutrientii reprezinta substantele necesare organismului uman pentru o dezvoltare normala si pentru mentinerea sanatatii. Nutrientii sunt clasificati in doua grupe distincte: pe de-o parte avem macronutrientii precum carbohidratii, proteinele si lipidele (grasimile). Acesti macronutrienti pot fi valorificati in celule numai daca macronutrientii contin si asa numitii micronutrienti.

 

Ce consideram micronutrienti?

Printre micronutrienti se numara vitaminele (Vitamine A, B, C, D, E si K), minerale (calciu, magneziu etc.) microelemente (ex: fier, zinc, seleniu, mangan), substante vegetale secundare (Carotinoide, flavonoide), acizi grasi esentiali (ulei de peste) si aminoacizi – Substante care sunt esentiale pentru organism si care ne protejeaza impotriva atacului radicalilor liberi.

Spre deosebire de macronutrienti, micronutrientii sunt substante care preiau metabolismul organismelor vii in alimentatie, fara a livra energie. Spre exemplu servesc formarii de macromolecule sau sub forma de co-factori pentru reactiile enzimatice esentiale. Alti micronutrienti joaca un rol antioxidant.

Chiar daca micronutrientii sunt necesari in cantitati foarte mici, acestia se numara printre componentele esentiale ale alimentatiei. Fara ei, numeroase functii normale precum cresterea sau productia de energie nu ar putea avea loc. Daca una sau mai multe substante lipsesc, se declanseaza carentele si in cazuri extreme chiar decesul.

 

Micronutrienti in alimente

Legumele si fructele contin multi micronutrienti , din pacate numai in stare proaspata, imediat dupa recoltare. Prin transport, depozitare, conservare si preparare la cald, multi dintre acesti micronutrienti valorosi sunt distrusi. Spre exemplu o salata verde poate pierde pana la 60% din cantiatea de vitamina C, iar spanacul pana la 95% la 3 zile de la recolta. Astfel, aportul de micronutrienti prin alimentatia obisnuita nu poate fi asigurat la cantitatea necesara.

In plus, exista situatiile si diferite faze ale unei vieti care necesita un aport de micronutrienti, cum ar fi in timpul anumitor boli sau in timpul sarcinii. Nu doar persoanele bolnave, ci si cele sanatoase au nevoie de un aport sporit de micronutrienti in anumite faze ale vietii.

Numeroase studii au demonstrat ca riscul bolilor cronice este asociat cu nivelul de antioxidanti si vitamina B din sange. Astfel, pacientii au fost comparati cu persoane sanatoase, si au inregistrat concentratii semnificativ mai mici de micronutrienti in ser si plasma.

Administrarea de micronutrienti nu trebuie sa se produca necontrolat, ci sub supravegherea medicala, deoarece aportul de vitamine si minerale in doze prea mari poate fi daunator pentru starea de sanatate. Cu toate acestea, un aport prea scazut de micronutrienti este mai periculos decat un aport prea mare de micronutrienti.

 

Micronutrienti pentru completarea alimentatiei

Micronutrientii sub forma de suplimente alimentare sunt recomandati numai daca sunt reglati individual, daca sunt dozati corect si sunt disponibili intr-o forma care poate fi valorificata. In medicina moderna, preparatele standard sau monopreparatele, cum ar fi calciul, magneziul, vitamina C sau vitamina E ca substante simple sunt privite cu ochi critici. Micronutrientii trebuie combinati sau adaptati individual in functie de rezultatele examenelor de urina, de saliva si de sange, dar si de alti factori precum varsta, greutatea corporala, stilul de viata, obiceiurile alimentare, afectiuni, tratamente medicamentoase. Analizele de laborator sunt mult mai detaliate decat cele uzuale.

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități