Suntem ceea ce mâncăm, iar, cum obezitatea este direct proporțională cu apariția bolilor cardiovasculare şi a hipercolesterolemiei, putem spune şi că inima noastră resimte tot ceea ce mâncăm. Aşadar, iată ce să nu mâncaţi, sau ce sӑ consumaţi cu moderaţie, dar şi ce să introduceţi în dietă pentru a vă menţine inima sănătoasă.
Alimente nerecomandate
- Carne roşie de vită, porc, oaie sau miel – este bogată în grăsimi saturate şi contribuie la creşterea nivelului de colesterol, precum şi a riscului de diabet şi boli cardiovasculare.
- Carne prăjită de porc, vită sau pui – conţine grăsimi saturate, sare, potenţiatori de gust şi chiar conservanţi adăugaţi (în produsele semipreparate). Toate acestea cres riscul de hipertensiune arterială (HTA), boli de inimă şi accident vascular cerebral (AVC).
- Prăjituri, biscuiţi, torturi şi alte dulciuri – conţin cantităţi mari de zahăr, făină albă şi grăsimi. Acestea contribuie la creşterea greutății corporale, a nivelului de trigliceride şi a glicemiei în sânge, ce reprezintă factori de risc pentru diabet şi boli cardiovasculare.
- Orez alb, paste făinoase şi pâine albă – nu conţin fibre, vitamine sau minerale, şi sunt transformate rapid în zahăr, stocat sub formă de grăsime. O dietă bogată în cereale rafinate poate conduce către obezitate, boli cardiovasculare şi diabet.
- Alimente semipreparate (cartofi, pizza, plăcinte congelate), la conservă (supe, mâncare gătită), sosuri şi mezeluri – conţin cantităţi mari de sare, grăsimi saturate, conservanţi şi potenţiatori de aromă. Toate aceste ingrediente, deseori ascunse sub diferite denumiri dificil de recunoscut, contribuie la creşterea nivelului de trigliceride, de colesterol şi celui glicemic din sânge, precum şi la declanşarea unor afecţiuni precum HTA, boli cardiovasculare, obezitate.
- Sucuri carbonatate – conţin mai mult zahăr decât este recomandat pentru consumul zilnic şi constituie un factor de risc pentru diabet şi boli de inimă.
- Alcool – consumul moderat nu va afecta o inimă sănătoasă, însă recomandările sunt de limitare a consumului de alcool, acesta putând afecta funcţionarea inimii şi a vaselor de sânge, şi poate duce la HTA, infarct, AVC şi creştere în greutate.
Alimente recomandate pentru sănătatea inimii
- Fructe şi legume proaspete – conţin fibre, vitamine, minerale şi alţi polifenoli, ce au rol antiinflamator şi antioxidant.
- Cereale integrale, consumate ca atare, cu iaurt slab sau în diferite preparate coapte – conţin o cantitate mare de fibre.
- Grăsimi vegetale (avocado, nuci, ulei de măsline) şi peşte gras – sunt grăsimi polinesaturate, bogate în acizi graşi esenţiali Omega 6 şi Omega 3, cu efect antioxidant
- Ceai verde şi negru – conţin L-teanină, catehine, minerale şi polifenoli.