Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Ce este curcuma?

28 Mar. 2017
Ce este curcuma?

Curcuma (denumită și Curcuma Longa) este o sub-specie a curcumei, o plantă medicinală, provenită din Asia de Sud-Est. Aparține familiei ghimbirului și este cultivată în special în India. 

Curcuma: proprietăți terapeutice

La ce se folosește curcuma? Culoarea galben intens a rădăcinii de curcuma, explicată prin conținutul mare de uleiuri eterice, face ca acest condiment să fie deseori folosit în procesele de colorare, fiind o alternativă mult mai accesibilă ca preț comparativ cu șofranul. În spațiul european, curcuma este folosită deseori în amestecul de condimente pentru curry.

Proprietățile terapeutice ale curcumei sunt din ce în ce mai populare și în țările din vest, ținând cont de faptul că efectele secundare sunt aproape inexistente.

Li se recomandă precauție în consumul de curcuma –sub formă de condiment sau capsule- numai persoanelor care au suferit de o afecțiune a vezicii biliare.

Curcuma: acțiune cunoscută de vreme îndelungată

Chiar dacă planta medicinală curcuma se bucură de o popularitate medie în spațiul european, în India, acest condiment ocupă o poziție de neclintit în alimentație încă de mii de ani și este apreciată pentru aceste proprietăți terapeutice de aprox. 4000 de ani, fiind folosită în special în medicina Ayurveda.

În ultimii ani, și oamenii de știință au devenit interesați de acest condiment. Curcuma este cunoscută, în special, datorită beneficiilor în tratarea problemelor digestive, a stimulării producției de bilă, ajutând astfel digestia. Administrarea de capsule de curcuma poate fi benefică împotriva:

  • Arsurilor de stomac
  • A balonărilor
  • A constipației
  • A diareii
  • A crampelor stomacale
  • A senzației de sațietate

În plus, curcuma scade nivelul de colesterol și previne indirect infarctul miocardic și atacurile cerebrale.

În Indonezia, curcuma este folosită în special pentru tratarea bolilor căilor respiratorii. Experimentele efectuate asupra rozătoarelor de laborator au demonstrat un efect pozitiv în cazul mucoviscidozei. De asemenea, experimentele efectuate pe animale au demonstrat un efect pozitiv al curcumei asupra ficatului. De asemenea, curcuma are și un efect inhibitor împotriva inflamațiilor, fiind folosită tot mai des împotriva simptomelor reumatismului.

Curcuma – efect anticancerigen?

Tot mai multe echipe de oameni de știință studiază un posibil efect terapeutic al curcumei împotriva cancerului. Există într-adevăr studii care au demonstrat o încetinire în dezvoltarea tumorilor, datorată consumului de curcuma. În plus, s-a demonstrat și că acest condiment stabilizează radicalii liberi. Curcuma în doze mari poate fi administrată și ca măsură de prevenire a cancerului, însă numai după consultarea medicului.

De asemenea, există experți care susțin efectul preventiv al curcumei împotriva bolii Alzheimer. Printre argumente se numără și numărul mic de cazuri de demență care se înregistrează în India, unde consumul de curcuma este semnificativ mai mare decât în Europa.

Curcuma: capsule sau pulbere

Care este cea mai eficientă formă de administrare? Chiar dacă este disponibilă sub formă de pulbere, puțini dintre noi se declară pregătiți să consume zilnic două lingurițe din pulberea galbenă. Cei care acordă o atenție deosebită alimentației sănătoase, pot încerca o rețetă cu curcuma din bucătăria Ayurveda. Însă pentru restul care nu sunt dispuși să încerce în fiecare zi un al preparat condimentat cu curcuma, se recomandă capsulele cu curcuma cu doză mare. Rezultatele nu vor întârzia să apară.

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități