In domeniul spa, Ayurveda este deja un termen cunoscut, in special cand vine vorba de masajele cu uleiuri. Ce se ascunde insa in spatele alimentatiei ayurvedice?
Ayurveda – abordare holistica
Ayurveda este o veche invatatura indiana despre fiinta si sanatate, aplicata inca si in prezent in India. Afectiunile sunt considerate ca dereglare a echilibrului interior, care trebuie regasit.
Se apeleaza la modificari ale stilului alimentar, la detoxifieri, la remedii ayurvedice speciale, exercitii de respiratie si de yoga.
Armonizarea si stimularea energiilor vitale
Alimentatia ayurvedica este menita sa aiba un efect de echilibrare si armonizare asupra organismului, stimuland cele trei energii vitale: Vata, Pitta si Kapha, care se regasesc in fiecare persoana la intensitati diferite.
Alimentele consumate acopera toate gusturile (dulce, acru, sarat, amar). Tipul Kapha, cel lent trebuie sa consume feluri de mancare condimentate care contin ardei iute si piper.
Desi alimentele de origine animala nu sunt interzise in bucataria ayurvedica, acestea sunt folosite numai in cantitati decente. Ayurveda este o bucatarie mai degraba vegetariana, completata cu lapte, smantana, iaurt si chefir. Sunt foarte importante condimentele precum ghimbirul, scortisoara, frunzele de dafin, cardamom, sofranul si piperul, care au un efect benefic asupra metabolismului si a digestiei.