Scăderea în greutate este un proces complex, de lungă durată, ce implică un întreg sistem de valori conştient urmate, un stil de viaţă activ şi un plan de alimentaţie echilibrată. Dar mai presus de atât, perseverenţă, o atitudine pozitivă faţă de propria persoană şi încrederea că rezultatul va fi benefic pentru stima de sine crescută, dar şi în prevenţia şi controlul unor boli cronice grave.
Obezitatea – un pericol pentru sănătate
Greutatea corporală se află în strânsă legatură cu starea de sănătate şi cu riscul de boală. Persoanele supraponderale şi mai ales cele diagnosticate cu obezitate de grad I, II sau cu obezitate morbidă sunt deseori supuse riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet, boli renale, afecţiuni articulare şi chiar anumite tipuri de cancer.
Decizia de a trăi o viaţă mai activă şi de a face eforturi pentru pierderea kilogramelor în plus este un pas important în evoluţia personală şi necesită un angajament puternic şi de durată. Totuşi, chiar şi o scădere modestă în greutate, de 5 până la 10% din masa corporală poate aduce beneficii precum un somn mai bun, ameliorarea durerilor articulare, a hipertensiunii arteriale, scăderea glicemiei sau a nivelului de colesterol din sânge. Aşadar, iată care sunt avantajele unei astfel de hotărâri esenţiale în viaţa persoanelor cu obezitate.
Scăderea în greutate poate preveni boli grave
- Boli cardiovasculare: obezitatea contribuie la creşterea tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol de tip LDL şi trigliceride în sânge, factori de risc în dezvoltarea de boli de inimă şi accident vascular cerebral. Scăderea în greutate permite un mai bun control al alimentaţiei, iar mişcarea implicată în proces contribuie la un control favorabil al tensiunii şi lipidelor din sânge.
- Diabet de tip 2: obezitatea afectează modul în care corpul uman utilizează insulina pentru a controla nivelul de glicemie din sânge, ceea ce poate duce la rezistență la insulină şi la declanşarea diabetului. Însă, odată cu scăderea în greutate, se reduc şi riscurile de a dezvolta diabet.
- Cancer: persoanele obeze au un risc crescut de a dezvolta cancere ale organelor reproductive atât feminine, cât şi masculine, precum şi cancere ale tractului digestiv sau de rinichi. Mecanismul nu este încă pe deplin înţeles, însă studiile au demonstrat că pierderea în greutate reduce acest risc.
- Osteoartrita: greutatea excesivă pune o presiune suplimentară pe articulaţiile şoldului şi genunchiului şi produce inflamaţie în organism. Scăderea în greutate poate atenua aceste riscuri.
De asemenea, pierderea kilogramelor în plus aduce cu sine o stare de bine, mai multă vitalitate, mobilitate şi o calitate mai bună a vieţii.