Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Cauzele supraponderabilitatii

18 Oct. 2016
Cauzele supraponderabilitatii

Cauzele pentru kilogramele in exces sunt variate, insa printre cele principale se numara stilul de viata (alimentatie si miscare), predispozitia genetica si factorii socio-culturali. Cu toate acestea, greutatea poate sa creasca si pe fondul unor afectiuni precum hipotireoza, tulburari ale nivelului de cortizon (sindromul Cushing) precum si cateva medicamente precum hormonii, antidepresivele si corticosteroidele.

Stilul de viata

Cresterea constanta a numarul persoanelor obeze nu poate fi explicata printr-o predispozitie genetica. Oamenii de stiinta afirma ca in ultimii 100 de ani, materialul genetic al europenilor  nu s-a modificat aproape deloc. Cu toate acestea, problema obezitatii este in continua crestere. Motivul este consumul caloric mare pe fondul unei activitati fizice tot mai reduse.

Consumam prea mult, prea gras si prea dulce. Pe de alta parte, prin stilul de viata sedentar, energia nu este consumata de activitatea fizica fapt ce conduce la un bilant energetic pozitiv. Excesul de energie este stocat, fapt remarcat prin cresterea kilogramelor in plus. Energia consumata de organismul uman este masurata in kilocalorii (kcal) sau kilojoules (kJ) si este formata din trei componente:

Rata metabolismului bazal:

Aceasta este energia necesara mentinerii tuturor proceselor metabolice vitale si functiilor organismului in stare de repaus. Rata metabolismului baza este stabilita intr-o anumita masura genetic si reprezinta 50 -70 % din intregul consum energetic. Depinde de varsta, de sex si in special de masa musculara. O masa musculara mai mare – spre deosebire de tesutul adipos- va avea o rata a metabolismului bazal mai mare.

Consum conditionat de hrana

Acesta reprezinta energia necesara valorificarii hranei. Aceasta proportie reprezinta aproximativ. 8% din intregul consum energetic. Asadar cu cat consumam mai putina hrana, cu atat scade acest consum energetic. In timp ce organismul are nevoie de un consum relativ mai mare de energie pentru a valorifica hrana bogata in carbohidrati, este nevoie de putina energie pentru a transforma grasimile alimentare in grasime proprie organismului. Aceasta este una dintre problemele unei alimentatii bogate in grasimi.

Energia pentru activitate fizica

Aceasta este energia folosita pentru miscare, pentru activitati fizice si reprezinta intre 20 si 40% in intregul consum energetic, fiind usor de influentat. Prin miscare si sport, acest consum energetic poate sa creasca, astfel ca putem stabili personal cat de mare este acest consum.

Aspecte socio-culturale

Factorii socio-culturali influenteaza major obiceiurile noastre alimentare: ce si cum mancam, preferintele culinare, dimensiunea portiilor, viteza cu care mancam etc. Exista diferente inclusiv intre granitele aceleasi tari, fara a putea fi explicate de oferta de alimente, cat mai degraba de cultura gastronomica predominanta.

Predispozitie genetica –explicatie pentru supraponderabilitate?

Studiile stiintifice efectuate asupra gemenilor si a familiilor au demonstrat ca exista o predispozitie genetica pentru cresterea in greutate. Evaluarile cu privire la proportia supraponderabilitatii care se datoreaza factorului genetic, variaza foarte tare (intre 30 si 70 %). Oamenii de stiinta sunt de parere ca in 30 - 40 % din cazurile de obezitate, persoanele in cauza se confrunta cu o predispozitie genetica. Rata metabolismului bazal care constituie 50-70% din intregul consum energetic este determinat genetic intr-o anumita masura .

Teoria Set-Point

Teoria set-point sustine ca fiecare persoana detine un anumit numar individual de celule grase care se mentin constante odata cu inaintarea in varsta. Set-Point (numit si punctul de echilibru) sprijina teoria potrivita careia fiecare organism este prevazut cu o greutate obiectiv pe care organismul incearca sa o atinga si sa o apere. Depinde in buna masura de numarul dar si de volumul celulelor grase existente. Determinarea greutatii set-point individuale depinde de predispozitia genetica, varsta, sex, obiceiuri alimentare si activitate fizica.

Concluzii: supraponderabilitatea nu se mosteneste

Indiferent de rolul pe care il joaca genele, hotaratori pentru influenta materialului genetic sunt cei doi factori: alimentatie si miscare. Nu mostenim supraponderabilitatea si predispozitia pentru aceasta. Cei care mostenesc un metabolism economicos isi pot mentine bilantul energetic prin mai multa miscare sau printr-un consum caloric mai redus.

Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Biseptol apa de gura, 480ml, Dacia Plant
Preț întreg 1559 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități