Smochinele nu sunt doar delicioase, ci și foarte sănătoase. Pe lângă fibrele vegetale care sprijină digestia, smochinele conțin diferite vitamine și minerale importante precum magneziul și potasiul. Smochinele proaspete au puțin mai multe calorii decât merele, pe când cele deshidratate ar trebui consumate cu măsură de cei care țin la siluetă.
Mai puține calorii decât v-ați imagina
100 grame de smochine proaspete conțin, în medie, 63 kilocalorii (kcal), așadar puțin mai mult decât merele care conțin aprox. 55 kcal la 100 de grame.
Însă când vine vorba de smochinele uscate, valoarea calorică crește la 247 kcal la 100 gr. de smochine.
Smochine – fructe pline de vitamine
Smochinele proaspete nu conțin aproape deloc grăsimi, în schimb sunt pline de vitamine și minerale:
- Vitamina A (Retinol) este benefică pentru piele și mucoasă dar și pentru acuitatea vizuală.
- Vitaminele B reglează metabolismul și sunt importante pentru nervi.
- Asimilarea de acid folic este esențială pentru diviziunea celulară și pentru formarea de sânge.
- Biotina este importantă pentru sănătatea pielii, a părului și a unghiilor.
- Smochinele au un conținut bogat în magneziu care stimulează regenerarea celulară și nivelul de energie din organism.
În plus, smochinele conțin potasiu, fosfor și fier. Potasiul este benefic în reglarea tensiunii arteriale, în timp ce fierul este necesar pentru regenerarea sângelui.
Benefice pentru digestie
Smochinele proaspete conțin o cantitate mică de acizi și sunt ideale pentru digestie. Datorită nenumăraților sâmburi mici din interior, smochinele sunt o sursă importantă de fibre vegetale. Smochinele sunt ideale pentru combaterea constipației. Puteți înmuia peste noapte câteva smochine în apă, pe care le puteți consuma a doua zi dimineața, pe stomacul gol, împreună cu apa în care au fost înmuiate.
Efectul sănătos al smochinelor
Conținutul variat și atât de bogat, fac din smochine un aliment valoros cu nenumărate efecte pozitive asupra sănătății. Astfel, smochinele proaspete sunt benefice pentru:
- Inimă datorită conținutului semnificativ de potasiu și magneziu
- Nervi - în special datorită conținutului de vitamine B
- Concentrare care este stimulată de fructoză și glucoză
- Oase, deoarece potasiul le protejează împotriva osteoporozei
- Piele, păr și unghii
- Digestie și controlarea greutății datorită cantității mari de fibre vegetale
Smochinele uscate – sursă de energie
Prin uscare, smochinele își pierd atât conținutul lichid, cât și forma originală și devin rotunde și plate. Odată cu pierderea lichidului, nutrienții pe care îi conține suferă și ei modificări.
Datorită conținutul mare de fructoză, smochinele uscate au un conținut mai mare de carbohidrați. Astfel smochinele uscate conțin aprox. 55 grame de carbohidrați / 100 grame, comparativ cu cele 13 grame care se regăsesc în smochinele proaspete. Astfel, valorile nutritive ale smochinelor uscate sunt deosebit de mari, fapt pentru care sunt atât de apreciate în rândul sportivilor.
100 grame de smochine uscate conține circa 3,5 grame proteine și 1,3 grame grăsimi. Conțin și vitamina A, C și B, în special acid folic. Cu un procent de fibre vegetale de 13%.
Cum le consumăm?
Foarte simplu: după îndepărtarea codiței, smochinele pot fi consumate cu totul, fără a necesita decojirea. Nu uitați însă să le spălați.
Pentru cei care nu doresc să consume și coaja: tăiați smochina în jumătate și scoateți miezul cu ajutorul unei lingurițe.
Când smochinele proaspete nu mai sunt în sezon, cele uscate sunt o bună alternativă pe post de gustare sănătoasă. Sunt ușor de tăiat și pot fi folosite ca ingrediente delicioase în prăjituri, dar și în preparatele sărate cu carne și linte.
Smochinele uscate sunt disponibile pe toată durata anului și pot fi păstrate timp de mai multe luni la rece. Stratul alb care le acoperă este normal, fiind vorba doar de zahăr cristalizat.