„Mănâncă micul dejun singur, împarte prânzul cu prietenii și dăruiește cina dușmanilor tăi”. Importanța micului dejun a fost subliniată și transmisă de-a lungul timpului, chiar și prin vorbe de duh, astfel încât ziua pare de neconceput fără acesta. Dacă, pentru unele persoane, micul dejun este regulă de aur, pentru altele, acesta devine opțional sau chiar absent, din motive de timp, dietӑ sau altele.
Micul dejun şi masa corporalӑ
Modul în care structurați rutina zilnică de hrănire depinde și de obiectivul pe care îl aveți. O meta-analiză a 13 studii în domeniul obiceiurilor alimentare, efectuate între 1990 și 2018, ne indică faptul că luarea micului dejun nu este neapărat cea mai bună alegere pentru adulții care vor să slăbească. Astfel, s-a constatat că persoanele care serveau micul dejun luau, în timp, în greutate cu 0,44 kg mai mult decât persoanele care nu serveau micul dejun, acestea având un aport caloric zilnic mai mare decât cele din urmă.
Tipul de alimente consumate
Este de reținut faptul că impactul cel mai mare asupra greutății îl are tipul de alimente pe care le consumați și chiar dacă săriți peste micul dejun dar mâncați nesănătos, organismul tot nu va pierde din greutate.
Printre produsele recomandate la micul dejun se numără iaurtul grecesc, omleta cu legume, cerealele, avocado sau alte fructe. Este indicată combinarea carbohidraților (cereale, fructe, legume) cu proteine (lapte, iaurt, nuci).
Orarul meselor
Ora la care serviți micul-dejun este la fel de importantă ca tipul și calitatea alimentelor consumate.Studiile au evidențiat că orarul fix al meselor a fost asociat cu o dietă mai sănătoasă și cu mai puțină obezitate.
Un alt element important pentru o nutriție sănătoasă este reprezentat de distanța dintre mese.
Modelul regulat al meselor, cu mic dejun inclus, cu 2-3 mese pe zi și cu distanță regulată între mese, care sa fie de minimum 4 ore - a evidențiat beneficii deosebite pentru sănătate, precum: stimularea metabolismului, îmbunătățirea ritmului circadian, reducerea inflamației cronice, controlul greutății corporale, rezistența crescută la stres, echilibrarea florei intestinale.
Beneficiile micului dejun
Servirea micului dejun aduce mai multe beneficii organismului decât sărirea acestuia: vă ajută să vă energizați, vă susține sănătatea inimii, scade riscul de a dezvolta diabet de tipul 2 și vă susține performanța intelectuală, deoarece creierul este un mare consumator de energie. Un alt beneficiu este legat de faptul că nu veți mai simți nevoia să ronțăiți pe parcursul zilei alimente nesănătoase (patiserie, snacks-uri sau junk-food) și veți putea respecta un program regulat al meselor.